shopify site analytics

Hoe riskant is CFD trading?

Contracts for difference zijn al enige tijd een belangrijk financieel instrument voor veel beleggers en investeerders. De beschikking over een hefboom in verschillende markten maken het tevens een flexibele tool. Het is ook uiterst geschikt voor het verspreiden binnen een portfolio. Het is verder een goedkope manier van beleggen dankzij de margin, lage commissies en trading kosten. CFD’s worden zowel door professionelen en particulieren gebruikt om grote winsten binnen korte tijd te boeken.

Maar CFD’s hebben een reputatie van hoge risico’s, sommige financiele analisten en hebben aangegeven dat brokers gebruik maken van beleggers die nog onbekend zijn met risico’s van CFD’s. Hoe accuraat is de waarheid achter CFD’s en in welke mate moet jij als belegger hier iets van aantrekken wanneer je gaat traden in CFD’s?

Wanneer jij contracts for difference gaat traden, is deze vorm van traden onvoorspelbaar als geen ander financieel product dat geen bepaalde logica volgt. Zelfs de meest rationele en ervaren belegger kan er een keer naast zitten. Maar dat geldt voor alle vormen van traden, ongeacht het gebruik van een bepaald financieel instrument als CFD’s.

Het belangrijkste verschil met andere financiële instrumenten is de hefboom bij CFD’s. CFD’s beschikken over een tamelijk hoge hefboom wat natuurlijk grote winsten kan opleveren. Maar deze zelfde hefboom kan ook voor problemen zorgen wanneer het misgaat. Net zoals een fractie van een stijging meerdere keren wordt versterkt door de hefboom, geldt dit ook voor verliezen.

Sommige analisten associëren CFD’s met gokken vanwege de risico’s, zelfs wanneer beleggers ervaren zijn en onderzoek doen en kennis hebben van zaken. Terwijl deze zorg algemeen bekend is kunnen CFD’s niet worden verwijt omdat het handelen op de beurs altijd onvoorspelbaar blijft en in principe niks anders is dan andere financiële instrumenten.

De vraag dan is “hoe kan ik het beste de risico’s van CFD’s minimaliseren?”, waarop het antwoord veelvoudig is. In eerste instantie, je begrip van de werking van de hefboom en de risico’s die daarbij komen en je inspanning voor het berekenen van potentiële verliezen zullen ervoor zorgen dat je de risico’s in controle houd en meer genuanceerder gaat traden. Consistent succesvol traden is onmogelijk, het is ook zeker dat je zo nu en dan verliezen zult moeten incasseren gedurende je trading leven.

Risico beperken in CFD trading

Lost Password

Register