shopify site analytics

Share This Post

Forex

Het sneeuwbal effect

[SIZE=”5″] Het sneeuwbal effect
[SIZE=”4″] Voor dit blog kwam ik op het idee door de heftige sneeuwval tijdens de wintersport vakantie en twee kinderen die ik een sneeuwballetje vanuit hun handjes door de sneeuw zag rollen tot een Bal met een hoofdletter ‘B’ met een doorsnede van wel een meter. Dit blog gaat over de extrapolatie van winst oftewel het benutten van winst bij de volgende trade.

De geschiedenis leert ons dat dit fenomeen, dat ook wel bekend staat onder de term ‘compounding investment’ al heel lang een toegepaste strategie is. In de zesde eeuw was er een shāh van Perzië die zich bullish (stierlijk) verveelde. Hij ontbood een hofnar om hem te vermaken. Deze hofnar had een spel uitgevonden en het heel slim te noemen naar de shāh. We kennen dit spel tegenwoordig nog onder de naam schaak. De shāh was zo laaiend enthousiast dat hij de hofnar bij zich riep om hem te belonen.’ Wat wil je hebben?’ vroeg de shāh. De hofnar dacht even na en zei; ‘Voor ieder veld op het schaakboord zou ik graag één graankorrel krijgen vermenigvuldigd met de uikomst van het vorige veld’. De shāh schoot in de lach en voerde direct het bevel uit om de hofnar zijn zin te geven. Totdat zijn boekhouder hem enige tijd later fijntjes kwam voorrekenen wat hij betaald had voor het spel. Echter toen waren zijn rijk gevulde graanschuren al leeg. ‘Mat’ is dan ook het Arabische woord voor hulpeloos.

Terug naar het heden. Ook bij het traden is de strategie van compounding investment bekend. Een goed beeld van compounding investment krijg je door in de eerste cel van een spreadsheet met €1,- te starten en in cel twee de simpele formule A1+A1 te zetten. Vervolgens kopier en plak je de formule in 64 cellen eronder. Je zult ervan staan te kijken wat voor bedrag je na vierenzestig cellen (trades) aantreft. Als je het euro teken dan wegdenkt, weet je direct hoeveel graankorrels er uit het verhaaltje door de shāh betaald zijn. Dit voorbeeld is echter alleen bedoeld om de theorie te laten zien, want natuurlijk krijg je met traden nooit te maken met een perfecte reeks, maar wel met de keerzijde van compounding investment.

De keerzijde van compounding investment ligt op het psychologische vlak. Doordat het bedrag waarvoor je bereid bent risico te lopen steeds hoger wordt, neemt de druk en de stress evenredig toe. In percentage blijft je risico gelijk, maar gevoelsmatig en qua bedrag verhoogt het aanzienlijk. Ook angst, hebberigheid en inhaligheid zijn mentale valkuilen als je account zodanig is gegroeid dat je van een serieuze omvang kan spreken. Angst zorgt ervoor verliezende trades te snel sluiten en meestal keert de markt nadat je uitgestapt bent. Door hebberigheid en inhaligheid blijven winnende trades te lang open staan waarbij het niet zelden voorkomt dat de winst uiteindelijk keert in verlies en de angst vervolgens zijn werk weer doet.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek ‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’ volg mij op facebook of Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register