shopify site analytics

Share This Post

Forex

Het ‘lezen’ van de markt

[SIZE=”4″] Het ‘lezen’ van de markt
[SIZE=”3″] Eén van de vaardigheden die een trader zeker moet bezitten is het kunnen lezen van de markt. Voor beginnend traders is het zaak deze vaardigheid eerst te ontwikkelen voordat men aan de slag gaat met allerlei strategieën en wonder indicatoren.

De vorm van technische analyse, zeg maar de oervorm, die hier het best op aansluit is Price Action. Pure Price Action is de vertaling van de beweging, de actie van de prijs. Om dit zichtbaar te maken wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van een candlestick of bar grafiek.
De candles vormen zowel individueel als in een groep verschillende patronen, waarop de Price Action Trader zijn handelswijze baseert.

Op de afbeelding, uit Wikipedia, heeft een trader zijn commentaar en opmerkingen genoteerd. Deze afbeelding geeft leuk weer hoe deze trader de markt leest. Zelf benader ik het lezen van de markt met de afpel methode. Dit is een management werkwijze om een groot probleem of vraagstuk ‘af te pellen’ tot het beheersbaar is.

Martin Pring legt in zijn boek Pring on Price Patterns haarfijn uit hoe verschillende prijspatronen in het grote plaatje zijn te herkennen. Wanneer ik deze patronen herken en op mijn charts heb getekend, voeg ik de exponentiel voortschrijdende gemiddelden (EMA) 8 en 21 toe en daal ik af naar de horizontale levels. Hiermee bedoel ik prominente steun en weerstand lijnen, 4/2 pivot points of Fibonacci retracement levels. Wanneer dit is gedaan, ik doe dit meestal in het weekend, zoom ik de grafiek in tot een duidelijk dag niveau van ongeveer 100 candles op mijn 28 inch scherm. De lijnen blijven hierbij zichtbaar en vormen mijn doordeweeks werkgebied. In dit werkgebied wacht ik tot één van mijn favoriete setups van één of twee candles zich vormen op een horizontaal level en besluit dan aan de hand van deze confluence, het samenvloeien van meerdere signalen en de mate van risico of ik de trade maak of niet.

Om er later van te kunnen leren, noteer ik mijn bevindingen over de markt en mijn gevoel hierbij dagelijks, lekker conservatief met vulpen in een in leer gebonden trading journaal, zeg maar een dagboek. Dit doe ik op ongeveer op dezelfde wijze als de commentaren van de trader van de afbeelding. De resultaten van mijn trades noteer ik in een spreadsheet om deze te kunnen gebruiken bij het berekenen van gemiddelden en drawdowns en dergelijke.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register