shopify site analytics

Share This Post

Forex

Het belang van de risico/rendement verhouding

[SIZE=”5″] Het belang van de Risico/Rendement verhouding
[SIZE=”4″] Door veel (meestal beginnende) traders wordt het belang van de Risico/Rendement verhouding onderschat en nemen zij vaak genoegen met een lagere verhouding met alle gevolgen van dien. Dit blog gaat over de Risico/Rendement verhouding en de betekenis hiervan voor traders.

De Risico/Rendement verhouding, beter bekend onder zijn Engelse naam Risk/Reward ratio, staat voor de verhouding van het geld of aantal pips of punten dat je bereid bent te verliezen ten opzichte van je verwachte winst voor een trade. De veel gebruikte afkorting R/R zal veel traders ook bekend voorkomen en vanwege het gebruikersgemak zal ik deze vanaf nu dan ook gebruiken.

Als het gaat om de R/R ratio gaat mijn voorkeur uit naar het uitdrukken van het risico in geld. Dit om mij zelf scherp te houden en te voorkomen dat ik het traden als soort puntenspel ga bekijken in plaats van serious business. Natuurlijk, is dit heel persoonlijk en maakt het voor de benadering van de R/R ratio niets uit. De meest gebruikte R/R ratio in tradingplannen is een R/R ratio van 1:2. Dit betekent dat een trade pas gemaakt wordt als de minimale winstverwachting twee keer zo veel is als het risico. Met het onderstaande voorbeeld zal ik het belang van een goede R/R ratio trachten te verduidelijken.

Stel: Je hebt 10 trades gemaakt met een R/R ratio van 1:2. Je verlies heb je bepaald op €50,- per trade. Van deze 10 trades heb je er 6 met verlies afgesloten en 4 met winst. Dit noemt men de verwachtingswaarde. (In dit geval 40%, dit is overigens vrij laag) Door je R/R ratio van 1:2 betekent dit 6x €50,- verlies en 4x €100,- winst. Onder de streep houd je dus nog honderd euro over. Als we vervolgens dezelfde trades met een R/R ratio van bijvoorbeeld 1:0,4 berekenen, is het een heel ander plaatje. Het belang van de R/R ratio is dus simpel gesteld dat je als trader niet iedere trade met winst hoeft af te sluiten, zolang je R/R ratio maar hoog genoeg is. Hoe lager de ratio, hoe meer trades je winnend moet afsluiten om winst te maken!

Met deze wetenschap en de tradingregel van minimaal een R/R ratio van 1:2 in mijn achterhoofd teken ik op de grafiek tot aan de volgende (dynamische)steun of weerstand alvast zo veel mogelijk R/R ratio’s zodat ik vooraf weet waar mijn mogelijke doelen liggen en waar ik dus uit de trade kan stappen. Voor langere termijn trades leg ik vaak al een koop/verkoop order in zodat ik weet dat de markt zijn gang kan gaan. Dit noemt men de Set & Forget strategie. Vergeet het echter maar, dat het is in de praktijk ook mogelijk is om een lopende trade ook echt te vergeten.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek ‘ TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN ’ volg mij op facebook of Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register