shopify site analytics

Share This Post

Nieuws

Geopolitieke onzekerheid op de beurzen

GEOPOLITIEKE ONZEKERHEID OP DE BEURZEN

De woorden van President Donald Trump van de afgelopen dagen dragen bij aan een onzeker handelssentiment op de Amerikaanse en Europese beurzen. De relatie tussen Amerika en China is door de agressieve houding van Noord-Korea onzeker. Beleggers vluchten naar veilige havens als goud en de Franse Presidentverkiezing voor de boeg zorgt voor de nodige spanning op de Europese beursvloer.

President Trump:” I have great confidence that China will properly deal with North Korea. If they are unable to do so, the U.S., with its allies, will! U.S.A.”

De woorden van President Donald Trump van de afgelopen dagen dragen bij aan een onzeker handelssentiment op de Amerikaanse en Europese beurzen. De relatie tussen Amerika en China is door de agressieve houding van Noord-Korea onzeker. Beleggers vluchten naar veilige havens als goud en de Franse Presidentverkiezing voor de boeg zorgt voor de nodige spanning op de Europese beursvloer.

Indexen nemen stap terug

Regionale politiek speelt dezer dagen een belangrijke rol op de beurzen. Na een Amerikaanse aanval met “Tomahawk missiles” op Syrië vorige week liet de VS afgelopen donderdag de grootste non-nucleaire bom vallen op een onherbergzaam terrein in Afghanistan. Deze bom, ook wel bekend als de “Mother Of Al Bombs” was een vergeldingsactie nadat een soldaat van de Special Foreces het leven verloor tijdens een gevecht aan de grens met Pakistan. Een paar duizend kilometer naar het oosten lopen de spanningen op met Noord-Korea. President Trump maakte kenbaar dat als China niks doet om Noord-Korea in bedwang te houden de V.S. het wel zal doen. China is gebaat bij een stabiele Noord-Korea en probeert een Amerikaanse invloed tot aan zijn eigen grens te voorkomen. Officieren van de Amerikaanse inlichtingendienst beweren dat de V.S.-maatregelen zullen treffen in de vorm van conventionele wapens wanneer Noord-Korea weer een nucleaire test uitvoert. De hoge spanningen hebben uiteindelijk geleid voor rode borden op de beurs. De Dow Jones Index sloot voor het Paasweekend met -0.67% op 20.453. De Nasdaq sloot met -0.53% op 5805 terwijl de brede S&P 500 index met -0.68% op 2328 punten sloot. Zowel de S&P 500 als de Dow zijn onder de 50 Simple Moving Average beland. De 50 SMA is het gemiddelde van de slotprijzen van de afgelopen 50 dagen. Een slotprijs onder dit gemiddelde is een teken van een correctie en het breken van een trend. Dit is voor veel beleggers een negatief signaal. In de tussentijd heeft goud vanwege de onzekerheid een hoge vlucht genomen en noteerde 0.8% hoger op 1290 dollar.  Voor de financiële markten waren de woorden van President Trump over de dollar interessant. In een interview gaf hij aan dat een sterke dollar ongunstig is voor de Amerikaanse economie. Tijdens de verkiezingscampagne gaf hij veelvuldig aan dat Janet Yellen, de President van de FED, bewust de rente laag hield om de Democraten tegemoet te komen. Nu geeft Trump aan dat Janet Yellen hoog respect verdiend en sluit hij de herbenoeming van Janet Yellen in 2018 niet uit.

In de tussentijd breekt het kwartaalcijfer seizoen weer aan. Het zal een periode worden waarin zal blijken of de huidige waarde van Amerikaanse aandelen gebakken lucht zijn of niet. Hoewel een correctie best aannemelijk lijkt wordt er een uiterst positief kwartaalcijferseizoen verwacht met beste winsten en omzet sinds 2011.

Nieuwe posities op de beursvloer

Het openen van short posities op de middellange termijn voor de Amerikaanse Indexen zal een wijze stap zijn gezien de geopolitieke ontwikkelingen. Op de valutamarkt is veel afhankelijk van de FED en de Franse verkiezingen. Economische data wijzen vooralsnog op gezonde ontwikkelingen waarin de werkloosheid historisch laag is en de spenderingen wereldwijd toenemen. Het doorvoeren van een nieuwe belastingregulering in de VS zal tevens een grote rol spelen. Het is nog onzeker of deze nieuwe regulering van de grond komt. Het is voorlopig veilig om van de valutamarkt af te blijven. Daarnaast is het kwartaalcijferseizoen voor veel aandeelhouders een “balance-check”. Bedrijven die onder de verwachtingen hebben gepresteerd zullen afgestraft worden. Tesla was deze week even de grootste autoproducent van de VS. Het bedrijf van Elon Musk streefde Ford en General Motors voorbij. Het aandeel raakte het hoogste prijs in zijn geschiedenis op 313 dollar. Momenteel bevindt het aandeel op 303 dollar. Toch zijn veel sceptici kritisch over de prestaties van Tesla en is de prijs van het aandeel niet gerechtvaardigd. In 3 weken is het aandeel flink gestegen. Een correctie is op dit aandeel aannemelijk. Energieprijzen zijn sinds begin maart weer hersteld. Een vat olie bevindt weer op het weerstandsniveau van 57 dollar per vat. Beleggers met een lange-termijn visie kunnen voorzicht een short positie innemen op Brent en ruwe WTI olie.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico in BITCOINS en andere VALUTA’s beleggen uitproberen? Open nu een demo account!.

BRON: CNBC.com en Investing.com

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register