shopify site analytics

Share This Post

Forex

Forex vs Wiskunde deel 1

Beste forexfoxers,
Bij deze mijn eerste blogpost over wiskunde vs forex. Verwacht niet te veel blogs van mij, maar op deze manier probeer ik mijn gevonden kennis te delen met de rest, en een beetje om mijn resultaten voor mezelf op een rijtje te krijgen.

Waarom forex vs wiskunde? Ik ben een beetje een wiskunde/statistiek typetje. Ik studeer dan ook technische bedrijskunde aan de tue, en ik merk aan mijzelf dat ik -in tegenstelling tot job (jobnac), die meteen met het echte handelen bezig gaat – me veel meer richt op de wiskunde kant van het verhaal: het proberen te voorspellen van bepaalde dingen in de forex.

Ik ben begonnen met zoveel mogelijk data uit metatrader te trekken: een dikke 3 miljoen rijen met de parameters van alle belangrijke indicatoren. Mijn eerste doel was om proberen te voorspellen wat de volgende 3 of 20 bars in een m15 tijdframe: na enkele dagen aanmodderen met technieken die ik op school heb geleerd kwam ik niet verder dan een model wat 0,6% van alle variantie voorspelde: compleet waardeloos dus. Echter wel veel andere resultaten gevonden, bijvoorbeeld dat bijna geen een van mijn geteste indicatoren significant effect heeft op de koers – in jip en janneke taal: geen een van die indicatoren kan in het algemeen de goede richting van de koers bepalen. De enige waar ik heb het gevonden is bij een paar EMA’s, maar die effecten waren bijzonder klein. Andere geteste indicatoren oa: RSI, Boilinger, ADX, SAR, CCI, std dev etc. Ik wil niet zeggen dat ze geen goede indicatie zijn of effect hebben op de beurs, maar ik heb er persoonlijk een stuk minder vertrouwen in gekregen.
Overigens heb ik nog geen interacties getest: bv RSI in combinatie met boilinger bands, misschien dat hier nog iets in zit.

Na dit niet zo daverende succes kwam ik op het volgende idee: de meest ideale trade is van de top van een zigzag naar de bodem van een zigzag en omgekeerd. Dus waarom niet voorspellen in welke periode de volgende kering in een zigzag patroon komt? Goed idee achteraf, want na een paar uurtjes heb ik al vrij verbluffende resultaten: 2 verschillende modellen, waarbij ik bij het beste model in 74% van de gevallen correct van voorspellen in welke 6 bars interval de omkering komt. Interessant? Toch wel denk ik zo. En interessanter is dat het model nog vrij ver uitgebreid kan worden.

Zo, heb ik weer een hele lap tekst geschreven op deze dinsdagavond :p Als ik een nog wat beter model heb gemaakt zal ik eens een en ander delen op het forum, in de tussentijd hoop ik mensen te inspireren wat verder kijken dan de bestaande indicatoren! Volgende keer een stukje over emoties, en waarom dat voor mij geen punt is in het traden (nou, als dat geen clifhanger is šŸ˜€ ).

Happy trading,
Simon

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register