shopify site analytics

Share This Post

Forex

Forex traden– Beginnen bij het begin!

Vanwege de grote successen die ik tot nu heb gehad met het traden in Forex ….NOT! Ben ik in mijn leven als forextrader een herstart aan het maken. Omdat je vooral een goede basis moet hebben die structureel – lange termijn – goed verzorgt is, ben ik internet gaan afstruinen naar goed opgebouwde forexlessen om mijn inzicht in de materie te vergroten. Het verzamelen van goede informatie vergt al heel wat van de beginnende forextrader. Reden: ik moet zelf – niet gehinderd door al te veel kennis van zaken – deze informatie op waarde gaan inschatten en toepassen. Best lastig lijkt me onafhankelijk van welk gebeid je jezelf wilt opleiden maar, ondanks deze handicap gaan we ervoor.
Ik maak dus zelf een schifting in het op internet aangeboden opleidingsmateriaal. Ik ben heel veel dingen tegen gekomen die je allerlei adviezen geven maar waar je eerst ff dit of dat moest doen – lid worden van de website meestal waarna ik binnen 3 minuten al 4 mails onving met aanbiedingen – of uiteindelijk bleek de “gratis les” alleen beschikbaar als je eerst ff snel $ 399,- overmaakt naar de eigenaar van de website. Overal werd steevast belooft dat je na het volgen van de korte gratis cursus een betere – lees ALTIJD winnende – forextrader bent.

ForexCursus voor de beginner *Nederlands*

Heel veel “ [I] kaft tussen het koren [/I] ” zoals nu blijkt, gelukkig zijn er ook uitzonderingen. De video’s van Bloomberg.com zijn erg goed en duidelijk – zoals verwacht –, en op het gebied van stap voor stap Forex scholing kwam ik o.a. op “ [I] babypips [/I] ” terecht . Een informatieve website die me wel de ogen heeft geopend vooral wat ik tijdens mijn eerste poging – lees trades – helemaal fout heb gedaan ;-).

Omdat ik wil dat jullie niet dezelfde fouten maken die er in mijn geval voor gezorgd hebben dat ik leeg ….opnieuw moet beginnen, vertrouw ik hier mijn vorderingen toe aan het spreekwoordelijke papier. Niet alleen een woordelijk verslag van de lessen die ik volg maar soms ook de eyeopeners en leermomenten die ik van dag tot dag meemaak en ervaar…….

Tijdens het volgen van de lessen ben ik ook aan het lezen in boeken die meer de achtergrond , sfeer en psychologie van de forexmarkt en de traders verhelderen. Ik wil ook dingen die ik noemenswaardig vind uit deze boeken hier vermelden. Ik zal proberen – verplicht mezelf hiertoe – om op 2 dagelijkse basis – lees 3 keer p week – dit blog te verversen. Ik wil jullie wel uitnodigen om te reageren op de materie zoals ik hem hier neerzet. Ik verwacht een groot deel van mijn kennis door o.a. jullie inhoudelijke reacties te vergaren…

ForexCursus voor de beginner *Nederlands*

Oké waar hebben we het nu helemaal over, handelen in valuta en commodities. De wisselkoers van een bepaalde valuta staat voor de economische staat waarin dat land of zone zich verkeert. Dus: als je valuta handelt dan handel je eigenlijk in de economische staat van het ene tegen de economische staat van het andere land – of zoals bij de euro.. zone – .

Bijna iedereen die dit leest heeft al eens gehandeld in, of gelezen over de “grote acht” in dit geval de grote currencies of valuta’s waarin het meest wordt gehandeld.
De `grote acht` zijn : EUR – (de euro) USD – (de Amerikaanse dollar) JPY – (yen) GBP – (Engelse pond ) CHF – (Zwitserse frank) CAD – (Canadeese dollar) AUD – (Australische dollar) NZD – (Nieuw Zeelandse dollar) .

Deze grote acht worden dan of onderling, of met andere valuta’s verbonden waardoor de bekende valutaparen ontstaan o.a. EUR/USD , USD/JPY en GBP/USD zijn hiervan voorbeelden. De wereldwijde markt in valuta´s en commodities is goed voor een omzet van – mijn eerste vermelding was dus te laag – géén 3.000 maar 4.000 miljard per dag!

De handel zelf vind bijna 24 uur per dag plaats en er wordt van zondagavond 22 uur tot vrijdag avond 22 uur continue gehandeld. Doordat de markt zo groot is, is er altijd wel iemand die jouw positie wil dekken je hoeft dus niet – zoals bij aandelen regelmatig gebeurt – te wachten tot er iemand instapt maar je kunt altijd direct handelen. Maar er zijn nog wel meer voordelen aan de Forex t.o.v de aandelen markt. De transactiekosten zijn enorm laag en de markt wordt niet gecontroleerd door market makers die de prijzen bepalen. Doordat de Forex markt zo groot is er ook géén kans op malversaties zoals dat bij aandelen – lees o.a. penny stocks – wel heel goed mogelijk is. Ook is het door de hefboom werking mogelijk om met minimale inleg en met een heel klein risico toch “groot “ te investeren en daardoor mooie winsten te behalen.

Ik kwam er dus ook achter dat je niet de hele tijd achter je laptop hoeft te blijven zitten om orders te kunnen plaatsen. Op
welke manier kun je handelen in Forex dan?
Het is op verschillende manieren mogelijk om een aan of verkoop order te doen:
Market orders – Je zit nu achter de pc en wilt tegen de huidige koers een aankoop doen. Klik in de broker software op de koopknop en je bent direct in het bezit van je valuta tegen de dan geldende koers.

Limit entry orde r – De koers is op dit moment nog niet op het punt waarop je de aankoop wilt doen maar je verwacht wel dat hij daar heen gaat. Je stelt een limiet order in op een bepaalde prijs, op het moment dat de markt op die prijs is beland doet de software automatisch je aankoop.

Stop loss order – Na het doen van een aankoop stel je de koers in op het punt van je de maximale toegestane verlies. Op het moment dat de koers dus niet doet wat je wilt en de verkeerde kant opgaat wordt je positie automatisch afgesloten op dit punt en kun je je vooraf ingestelde verlies nemen zonder helemaal broke te gaan.

Trailing stop order – Je kunt het aantal pips instellen dat je vanaf de top maximaal wilt zakken. Je stelt een trailing stop in en als de prijs de goede kant op gaat en blijft stijgen dan zal de software automatisch de stop loss mee laten stijgen tot het ingestelde aantal pips onder de top. Op het moment dat de koers plotseling de verkeerde kant opgaat wordt op het ingestelde aantal pips de positie gesloten zodat je niet al je net opgedane winst kunt verspelen. Door deze manier van handelen is de winst onbeperkt en zit er een rem op je mogelijke verlies.

Ik merk zelf dat ik vooral van de stop loss en de trailing stop veel te weinig gebruik heb gemaakt , ik ben eigenlijk gewoon wat achter de laptop gaan zitten en stopte mijn positie als ik dacht dat de winst – enkele pips – genoeg was. Maar wat erger was ik liet mijn verlies veel te lang doorlopen. Door gebruik te maken van de bovengenoemde manier van posities innemen voorkom ik dat ik te makkelijk de verkeerde kant opga, het nemen van kleine winst ga ik ook nog afleren maar als ik eerst mijn verliezen weet te beperken heb ik al veel gewonnen….. 😉

ForexCursus voor de beginner *Nederlands*

Genoeg info voor vandaag , morgen naar “de dag van de belegger “in de Amsterdam RAI dus maandag ben ik weer terug met meer spannende avonturen…

Enjoy
M.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register