shopify site analytics

Share This Post

Forex

Forex – een nieuwe start op de forexmarkt

Forex – opnieuw beginnen met Forex handelen Het is zo ver : ik ben verslagen door mijn eigen hebberigheid…. Discipline is jarenlang een van mijn sterkste punten gebleken, of het nu om lijnen, sporten, vriendschap of zaken ging, ik wist het vol te houden tot het eind! Als voorbeeld genomen eind jaren tachtig begin jaren negentig ben ik in aanraking gekomen met snooker, een heerlijke sport die je – zoals ik – ook op latere leeftijd nog kan oppikken of beginnen.

Ik was met mijn 25 lentes al best oud om er nog mee te beginnen maar door veel en hard te trainen – denk aan 30+ uur in de week – kon ik aardig meekomen met de sub van de sub van de subtop in Nederland. Ik wist gedragen door mijn team in de tweede en later ook in de eerste divisie kampioen van Nederland te worden, wat voor mij persoonlijk – ik moet eerlijk zijn – wel het maximaal haalbare was. Mijn teamgenoten waren gezegend met meer talent en die hebben nog beter gescoord in de latere jaren.

Lange tijd heb ik genoten van het spelletje tot je ineens vader wordt en er van de ene op de andere dag andere dingen – gedwongen door tijdgebrek – een belangrijke rol gaan spelen in je leven. Je wordt van een spontane kerel – ja leuk doen we , zonder nadenken – ineens een vader, rare gewaarwording en een vreemd gevoel komt er over je heen. Je moet nu ineens een voorbeeld zijn , het spontane is er vanaf.
Je veranderd ongemerkt allerlei zaken die je buiten het vader zijn doet. Zo ging dat ook met beleggen,een totale verandering. Je stapt ineens in rustige markten als obligaties en gaat zekere winst kiezen ipv een beetje risico nemen. Diep van binnen blijf je wel de jonge hond die wat anders wil maar, je verstand wint het van je hormonen en je maakt een bescheiden winst die je op dat moment een goed gevoel geeft…..

Maar nadat ik jaren geleden met opties in aanraking ben gekomen is diep van binnen het “snelle geld”altijd aantrekkelijk gebleven. Niet een jarenlange aandelen en obligatie strategie volgen maar “op gevoel “ instappen met een put of call optie en op moment van winst – liefst snel – weer uitstappen. In die tijd gaf je aan en verkopen nog door via de telefoon en betaalde je torenhoge kosten door de monopolie posities van de banken.

Genekt door ‘o.a.’ de kosten toch wat andere producten aangeschaft in de loop der jaren en ik kan niet ontevreden zijn met het tot nu behaalde resultaat. Ik weet dat mijn bank mijn rendement heeft verslagen, maar ach dat mag de pret niet drukken naar mijn mening. Ondertussen vind men internet uit en kom je via de wereldwijde snelweg ineens in aanraking met andere mensen en andere diensten op financieel gebied.

Forex – Foreign Exchange Market wat een prachtige naam , alleen de naam nodigt al uit om te handelen, voeg daarbij de omzet van 3000 miljard per dag en mijn aandacht heb je te pakken. Ik wilde op de snelle manier – ik ben tenslotte hip en lang niet oud – wel ff een paar pegeltjes verdienen. Je leest eens wat – niet te veel – en je doet eens wat aan en verkopen – veel te veel – en voor je het weet ben je een Forex handelaar.

Je vind het leuk – wie heeft er tenslotte een hekel aan geld verdienen – maar dat komt vooral omdat je in het begin wat geluk hebt . Ik dacht zelf dat ik het begreep en het zonder al te veel kennis van zaken automatisch versloeg – en via lotjes van 5000 euro stap je door naar de 50.000 euro en voor je het weet heb je voor 200.000 euro aan dollars long staan…..gelukkig hoef je maar 2000 $ te storten om met deze aantallen lekker te kunnen stoeien op de forexmarkt.

Termen als “goeroe” en “natuurtalent” flitsten bijna dagelijks, door mijn hoofd. Niet gehinderd door al te veel kennis van zaken ging dit best lang goed. Je hebt tenslotte als je niets weet en nergens naar kijkt toch altijd ff snel 50 % kans dat je de goede kant kiest ….. geheel per ongeluk….

Je gaat je wat meer verdiepen in de materie, leest iets meer boeken en dan komt het moment dat je eerlijk moet zijn tegen jezelf…Des te meer ik lees en me er in verdiep. Des te meer kom ik erachter dat ik er eigenlijk helemaal niet zo veel van weet. Ik kan er – alpha mannetje – natuurlijk niets mee dat ik ineens geen winst, maar zelfs verlies maakte. Elke actie die ik deed de verkeerde kant op ging en ik dus keihard van mijn eigen podiumpje afviel… Ik was niet de goeroe, ik was een goudzoeker niet meer en niet minder.

Natuurlijk chargeer ik hier wat en doe ik net of ik totaal onvoorbereid de strijd met de forexmarkt ben aangegaan. Natuurlijk heb ik mij er eerst in verdiept maar ik heb de materie niet het respect gegeven die het wel verdient . Ik heb er gelukkig de prijs voor betaald maar competitief als ik ben….. MOET dit dus anders.

Ik heb zo ongeveer alle geboden die er zijn – minimaal 10 – gebroken. Money management of risk reward ratio zijn hooguit eens door het hoofd geflitst maar met $$$$ tekens in “den oghen” ben ik op de sneltrein gesprongen. Toen ik enkele stations verder van die trein wilde afstappen ging dat niet meer want hij ging veel te hard ik wilde “meer, meer, meer, en nog eens meer”. Er zat geen rem op en plotseling krijg je de melding “insufficient funds in youre account “. Of je met een hamer op het hoofd wordt geslagen – stiekum wist je al dat het er aan zat te komen natuurlijk – maar toch, een wake up call door je broker. Wat NU ?

Leeg, plat als een schol, je initiële investering – verstandig gekozen – en gemaakte winsten zijn weg,foetsie, niks held gewoon een looser……….. En toen gebeurde het ik werd boos op mezelf. Natuurlijk kan ik gewoon hetzelfde bedrag nogmaals storten en op dezelfde voet verdergaan. Ik zal dat niet missen en ook mijn gezin zal er geen sneetje brood minder om eten. Maar om dezelfde reden dat ze bij mij thuis geen spelletjes met me spelen – pap jij wil ALLES winnen daar is niks aan – kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om er nogmaals zo in te stappen. Dat kan ik niet! Dat wil ik niet! Ik heb er niks aan om iets te doen omdat het “leuk” is. Leuk zegt me niks, leuk is een naam van een kind of hond, een bloem is leuk een grapje aan de bar is leuk. Dat zijn leuke dingen spelletjes zijn niet leuk. Spelletjes wil je winnen!

Oeps, ik merkte dat dit uit mijn tenen kwam en ik er dus niets mee kan om gewoon op de flow mee te lopen ik wil WINNEN! Dat ik niet tegen mijn verlies kan heeft er in de loop der jaren bij allerlei sporten wel voor gezorgd dat ik het beste in mezelf naar boven wist te halen. Soms is dat niet genoeg gebleken voor het behalen van de top maar mijn plezier komt uit winnen meedoen is voor anderen de tweede plek is de eerste verliezer !

Een nieuwe start in Forex
Ik wil dus winnen, en niet door een gelukje op de korte termijn, maar door een gedegen plan , strategie of inzicht op de lange termijn. Ik moet dus op zoek naar kennis hoe ik dit moet aanpakken. Maar waar haal ik de benodigde kennis vandaan. Ik wil me storten op boeken, websites en videos. Ik ga dus echt helemaal opnieuw starten. Al mijn tot nu toe opgedane kennis – en aangeleerde fouten – gooi ik over de reling. I wil niet trappen in aangeleerde gewoontes die op de lange termijn niet winstgevend zijn. Beter kijken naar wanneer ik instap…..wanneer ik uitstap maar vooral de reden erachter WAAROM doe ik iets ipv iets doen en achteraf denken dit had je kunnen zien aankomen dus dit had je niet zo hoeven doen…

Ik heb ooit in lang vervlogen tijden nog wat wiskunde gestudeerd – avondschool – dus met dat in mijn achterhoofd moet er toch een manier te vinden zijn waardoor ik deze markt structureel kan verslaan.

Het is me de laatste tijd wel duidelijk geworden dat er in de Nederlandse taal niet erg veel goed informatie op internet is te vinden. De belangrijkste bron voor de Nederlandstalige forextrader is wel deze website gebleken. Ik wil dan ook graag jullie “expert” meningen lezen. Ik weet dat er ondertussen veel traders dagelijks op dit forum langskomen en ik ben benieuwd of we nog meer kennis kunnen delen. Het aantal verstandige traders op forexfox neemt toe en vooral hier hoop ik mijn meeste informatie dus te verkrijgen.

Ik ga dus een plan van aanpak maken hoop dat jullie er commentaar op willen geven of ik de goede of volgens jullie de verkeerde kant op ga met dit opleidingsplan.

De boeken lees ik voor algemene info , de videos en de websites ga ik gebruiken om de diverse trader schools door te lopen….
Wish me luck onee , geduld en wijsheid…..

Dus graag tips en opmerkingen!

Boeken :
way of the turtle ; Curtis M Faith
Blufpoker ; Michael Lewis

Websites:

ForexFox.nl
Babypips.com
Bloomberg.com

Videos :
Bloomberg

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register