shopify site analytics

Share This Post

Beurs / Nieuws

FED verhoogt rente en voorziet 3 verhogingen in 2017

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) heeft woensdag zoals verwacht de rente met 25 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 0,5%-0,75%. Het was de tweede renteverhoging in tien jaar, de vorige verhoging was precies een jaar geleden. Fed-voorzitter Janet Yellen noemde de verhoging ‘een motie van vertrouwen in de economie’. Die draait namelijk naar behoren, met een werkloosheid van slechts 4,6% en een groei die op jaarbasis in het derde kwartaal op 3,2% uitkwam. Ook de inflatie trekt aan en zal volgens de laatste ramingen van de Fed volgend jaar op 1,9% uitkomen.

yellen

Een belangrijk onderwerp van gesprek tijdens de vergadering van de Fed-bestuurders in aanloop naar het rentebesluit waren de plannen die aankomend president Donald Trump met de economie heeft. De nieuwe president van Amerika heeft forse belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur aangekondigd. Ook wil hij het immigratiebeleid strenger maken en een stap terug doen als het gaat om globalisering. Dit beleid moet de economie een duw in de rug geven. Yellen wilde niet zeggen of zij denkt dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Wel stelde ze dat er ‘aanzienlijke onzekerheid is hoe het beleid zal veranderen en hoe dat de economie zal beïnvloeden’.

Trumps plannen hebben wel al invloed gehad op een aantal Fed-bestuurders. De verwachting is nu dat de rente volgend jaar drie keer omhoog gaat, voor Trumps verkiezing was dat twee keer. Dat blijkt uit de zogeheten dotplot, een soort puntenwolk waaruit te destilleren is hoe vaak de rente de komende tijd omhoog gaat.

‘Sommige deelnemers aan de vergadering hebben een verandering van beleid meegewogen in hun ramingen’, aldus Yellen. ‘Dat kan een factor geweest zijn die voor deze verschuivingen heeft gezorgd.’ Ze benadrukte overigens dat het maar om een kleine verschuiving gaat, van twee naar drie verhogingen.

Een verandering van de rente in de grootste economie van de wereld is van groot belang voor financiële markten. Het steilere rentepad verraste beleggers en zorgde woensdag voor een sterkere dollar en een scherpe stijging van het effectief rendement op Amerikaanse staatsleningen.

Aandelenindices gingen omlaag. de Dow Jones Index leek voor het rentebesluit nog op weg om de psychologisch belangrijke grens van 20.000 punten te passeren, maar sloot woensdag 0,6% lager. Ook de bredere S&P Index en de Nasdaq leverden in.

Sinds Trumps overwinning heerst er een jubelstemming op de Amerikaanse beurs. Beleggers menen dat zijn beleid goed is voor de economie en daarmee voor beursgenoteerde bedrijven. Zo flirt de Dow Jones Index met de psychologisch belangrijke 20.000 puntengrens en is de Russell 2000 — een index voor kleinere Amerikaanse bedrijven — sinds Trumps overwinning bijna 20% gestegen.

Het is overigens allerminst zeker dat de rente in 2017 ook daadwerkelijk drie keer zal worden verhoogd. Eind vorig jaar voorspelde de dotplot vier renteverhogingen. Maar met name onzekerheid over de gezondheid van de Chinese economie en het brexitreferendum zorgden ervoor dat er uiteindelijk maar één renteverhoging was.

Dollar sterk in waarde gestegen na FED besluit

Vlak na de bekendmaking van de renteverhoging ging de euro en de Japanse yen onderuit tegen de dollar. Vooral USD/JPY ging van 115.000 naar 117.000 in 60 minuten tijd. De EUR/USD daalde tot 1.0500 en is inmiddels tot 1.04800 gezakt. Gezien het optimisme en het positieve vooruitzicht van de dollar lijkt het erop dat de stijging in de dollar de komende weken zal doorzetten. Ook is een daling van de goudprijs een trend dat zich zal voortzetten.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register