shopify site analytics

Share This Post

Nieuws

Euro daalt na uitspraak Europees Centrale Bank

De Europese Centrale Bank gaat in ieder geval tot en met eind 2017 door met het grootschalig opkopen van obligaties om de inflatie en groei in de eurozone aan te jagen. Dat heeft de ECB donderdagmiddag bekendgemaakt. Wel wordt het maandelijkse bedrag na eind maart verlaagd van € 80 mrd naar € 60 mrd. Na deze bekendmaking is de euro met ruim 1,0% gedaald.

Vlak na het besluit van de ECB stond de EUR/USD op 1.0875 punten maar daalde gaandeweg tot 1.0617. Een daling van 1.26%. De FED daarentegen wordt verwacht dat het de rente gaat verhogen voor het eerst dit jaar. Traders zullende komende dagen dan ook nauwlettend in de gaten houden.

Aanvankelijk schrokken aandelenbeleggers van de afbouw en schoot de AEX omlaag. Daarna realiseerden ze zich dat de ECB langer doorgaat met de monetaire verruiming, waarop de graadmeter weer opveerde. De euro zakte in de middag weg ten opzichte van de dollar naar een verlies tot 1,4%.
Het ECB-opkoopprogramma zag in maart 2015 het levenslicht. Sindsdien zijn er voor ruim €1600 mrd aan voornamelijk staatsobligaties ingekocht. En voorlopig komt daar dus geen einde aan te komen.

De beleidsrente en depositorente hield de ECB zoals verwacht ongewijzigd op respectievelijk 0% en -0,4%.
Tijdens de persconferentie kwam Draghi met de nieuwe groei- en inflatieverwachtingen. Die zijn nauwelijks veranderd, aldus Draghi. Voor 2016 wordt een economische groei verwacht van 1,7% in 2016 en 2017 en 1,6% in 2018 en 2019. De risico’s voor de groei liggen wel aan de onderkant, aldus Draghi.

Draghi maakt ook bekend dat er aan de voorwaarden voor het opkoopprogramma is gesleuteld. Om de schaarste te voorkomen wordt de minimumlooptijd terug gebracht van twee naar een jaar. Bovendien mag nu ook aangekocht worden als het rendement lager is dan de rente op de depositofaciliteit van de ECB. Het tarief waar tegen banken hun overtollige reserves stallen bij de ECB is -0,4%. Het aankopen van obligaties onder die grens is ‘een optie, geen verplichting’, zei Draghi op de persconferentie.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register