shopify site analytics

Share This Post

Olie

Elsevier kopt: “Stijging olieprijs komende jaren zeer beperkt”

In een economische analyse stelt weekblad Elsevier dat de olieprijs de komende jaren niet of nauwelijks zal gaan stijgen, tenzij de regering in Saudi-Arabie ingrijpt. Als je handelt in olie, zul je dit artikel wellicht interessant vinden.

Olie niet langer het summum van de Arabische economie?
Steeds meer beginnen de Arabieren het in te zien. Olie zal de komende decennia niet langer de oneindige bron van goud zijn voor het Midden Oosten. Op dit moment produceert Saudi Arabie nog zo’n 10 miljoen (!) vaten ruwe olie per dag. Toch kampt de arabische regering met een begrotingstekort van, let wel, 100 miljard euro. Door de gouden jaren 90 en 2000 is er gelukkig voor de overheid nog een schatkist van 600 miljard, maar op deze manier slinkt die snel. De gevolgen zijn duidelijk: een koerswijziging gaat volgen

Olieprijs stimuleren door productiereductie
Een van de opties op de korte termijn die de Saudi Arabische regering heeft om de olieprijs weer te stuwen, is de productie te remmen. Maar deze korte termijn actie is geen oplossing op de lange termijn, weten ook de beleidsmakers in de woestijn. Een extra gevaar komt vanuit de Iranesche-Russische alliantie, die steeds meer dingt naar een concurrerende positie. Het aanbod van olie neemt wereldwijd dus toe en de tijden dat een vat olie voor 100 euro op de markt was, komen nooit meer terug. De huidige prijs van 40 euro, lijkt zelfs moeilijk te handhaven. Ooit zal de olie opraken in de Arabische woestijn. Daarom bereid Saudi Arabia zich al voor op een tijd waarin olie slechts een van de vele assets is die Saudi Arabie kent. Als het aan de regering ligt, wordt er naast belasting geheven (wat nu nog niet gebeurd), ook geïnvesteerd in zonne-energie. Ook kernenergie wordt niet uitgesloten, de vreselijke ramp in Japan onlangs ten spijt.

Handelen in olie, focus je op de korte termijn
Hoewel het artikel van Elsevier suggereert dat de olieprijs in de komende jaren niet of weinig zal toenemen, betekent dit niet dat hij helemaal niet zal toenemen, op enigerlei moment. De kans dat olie afneemt of toeneemt, hangt in veel sterkere mate af van korte termijn ingrijpen dan van lange termijn beleidsmaatregelen zoals de focus op eigen economie en alternatieve inkomstenbronnen als kernenergie en zonne-energie. Focus je als forex handelen met een richtpunt op olie, daarom op de beleidspunt van de Arabische regering, de handelsverdragen, de internationale betrekkingen (Rusland – Iran – VS – Saudi Arabie) en de productiehoeveelheid.

Laat je mening horen. Handel jij nog in olie of ben je van plan er binnenkort in te handelen? Hoe zie jij de komende tijd tegemoet en wat is je strategie?

Share This Post

1 Comment

  1. test test

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register