shopify site analytics

Share This Post

Forex

Eenmaal in een trade …..

[SIZE=”5″] Eenmaal in een trade …..
[SIZE=”3″] De meeste beginnende traders focussen zich vooral op het instap moment, de entry, van een trade. Dit blog gaat over als je dit station al gepasseerd bent en de trade zijn eigen gang gaat. Het managen van je trade.
Voordat je in een trade stapt, is het nozel om eerst de omstandigheden te bekijken die je voor je entry in je tradingplan beschreven hebt. Als je dit goed voor elkaar hebt, staat daar zeker in dat je, voordat je instapt hebt bepaald hoeveel risico je bereid bent te nemen en waar je de stoploss plaatst. Wanneer je dan ook nog in het kader van money management een target hebt bepaald dat minimaal twee keer het risico bevat, ben je goed bezig. Dan is het moment daar. Je systeem of strategie geeft aan dat je in de trade kunt stappen. Welk systeem of strategie en welk timeframe doet er even niet toe, het punt is dat je vooraf weet met wat voor soort order en wanneer je in de trade stapt. Als de trade eenmaal loopt, moet zo snel mogelijk de stoploss op het vooraf bepaalde punt worden geplaatst. Dit is een absolute must! Bij de meeste brokers kan dit overigens in één handeling.

Afhankelijk van de strategie die je volgt, kun je ook het target vooraf instellen. Bij de Set & Forget strategie is dit gebruikelijk. Je hebt er dan bij wijze van spreken geen omkijken meer naar. Of de trade wordt uitgestopt, of met een vooraf bepaalde Risk/Reward (R…) afgesloten. Deze strategie is vooral goed te combineren met een fulltime baan of met school. Als je wel de tijd en de mogelijkheid hebt om de trade te volgen, kun je de targets met horizontale lijnen op je grafiek tekenen. Zelf teken ik altijd R1, R2 en R3 op mijn grafiek, maar ik ken ook traders die fibo extention levels als targets tekenen.

Gaan we er even vanuit dat je setup goed was, je de emoties nog in de hand hebt, dat de trade zich in je voordeel beweegt en is aangekomen bij target R1. Op dit moment kun je een keuze maken om je trade te managen.

Opschalen
Eén van de manieren is het opschalen van je lot(s) zoals je dit in je tradingplan hebt beschreven. Dit gaat als volgt: Stel je staat op 50 pips in de plus en een nieuwe setup of koopsignaal met de trend doet zich voor. De stoploss en dus de winst van de lopende trade trail je dan naar +/+25 pips en de stoploss van het nieuwe (mini)lot zet je op dat zelfde punt (-/- 25 pips). Keert dan de trade zich plotseling tegen je, sluit je de trade in ieder geval met break-even. Zet de trade zich voort in je voordeel, loopt de winst dubbel op. Neem nooit het risico om je eerste stoploss niet mee te trailen, want dan is het verlies bij een kerende trade ook veel groter.

Lots verminderen kan ook, hier ben ik echter geen voorstander van. In dit geval verkoop je de helft van je (mini)lot(s) bij R1 zodat je vanaf break-even je trade met je resterende (mini)lot(s) voort kan zetten.

Trailing technieken
Iedere trader zou eigenlijk moeten beschikken over minimaal drie technieken om de stoploss te trailen. De meest simpele is de automatisch trail die je broker levert en die je instelt op het aantal pips dat de trail de trade moet volgen. Nadeel hiervan is dat de markt vaak meer ‘speelruimte’ nodig heeft en je vaak onnodig snel wordt uitgestopt, waarna de trade zich weer in de oorspronkelijke richting voortzet. De meest gebruikt methode voor het trailen is de R1 methode. Hierbij wordt de stoploss wanneer er een target (R) is bereikt, getraild (schrijf je dit echt zo?) naar het break-even punt en vervolgens steeds naar de volgende R.
De 50% trail techniek is ook een populaire methode om de stoploss te trailen. De stoploss wordt hierbij 50% tussen je entry en de nieuwste high geplaatst. Deze methode geeft de markt wel wat meer speelruimte, maar aan de andere kant kan in het geval van winst deze methode ook 50% van je winst afsnoepen als de trade keert.
De laatste methode die ik wil beschrijven, is de dynamische trail methode. Bij deze methode wordt de stoploss na het sluiten van een candle geplaatst op een gebruikt exponeel moving average. De EMA21 en/of EMA55 wordt gebruikt in een hoger timeframe, terwijl de EMA5 en/of EMA8 wordt gebruikt voor de meeste intraday timeframes.

Error
Afsluitend wil ik nog enkele veel voorkomende fouten beschrijven die gemaakt worden bij het managen van een trade. Ik heb het hier over emotie! Vaak kan een trader zijn emoties niet onder controle houden en wordt de winst veel te snel afgekapt en gaat het grootste deel verloren. Ook het te snel naar break-even willen is een veel voorkomende fout en het trailen voordat de candle is gesloten komt ook in dit rijtje voor. Probeer het geduld en de discipline op te brengen om niet in deze valkuil te vallen.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register