shopify site analytics

Share This Post

Economie

Economische Vooruitzichten 2018 (Deel 2)

Elk kwartaal en elke maand verzorgt Rabobank financiële forecasts die betrekking hebben op de wereldeconomie en de aandelenmarkten. Omdat veel forexfoxers speculeren op indexen, aandelen en euro/dollar koersen zijn deze forecasts erg relevant. Hierbij delen wij deel 2 dat ingaat op de aandelen Europa, VS, Azië en de Wereldindex van 2018, en met name het eerste half jaar.

Rendementsverwachting en Groei Aandelen blijft Optimistisch voor 2018
De consensus is voorzichtig met aandelen en negatief op obligaties. Dat betekent dat er nog voldoende opwaarts potentieel is voor aandelen in 2018, maar dat het nog niet een uitgemaakte zaak is dat de rente in 2018 sterk zal stijgen. Een belangrijke rol is dit jaar weggelegd voor de ontwikkeling van de inflatie. Structureel staat de inflatie onder druk door globalisering en automatisering. Het kenmerk van het kapitalisme in combinatie met de vrije markteconomie is nu eenmaal dat prijzen de neiging hebben om te dalen. Het zijn vooral de met schulden overladen overheden die profiteren van inflatie. Cyclisch zijn de kansen op inflatie in 2018 groter dan ooit sinds de Grote Financiële Crisis.

Hogere rentes: niet per se negatief
Met de oplopende inflatie komt het reflatiebeleid ook in een nieuwe fase. Reflatie is het laag houden van de korte en de lange rente, zo laag dat de rente structureel beneden de nominale groeivoet van de economie blijft. In de afgelopen jaren toen economische groei en inflatie laag bleven, betekende het dat centrale bankiers er alles aan moesten doen om de rente naar beneden te krijgen. Nu zowel groei als inflatie oplopen is er ruimte voor een hogere rente. Een belangrijk verschil ten opzichte van de afgelopen jaren is dat obligaties eerst volop profiteerden van het reflatiebeleid, maar nu niet meer. Het verleden leert dat dergelijke reflatieperiodes lang kunnen aanhouden. Aandelen hebben de neiging om door te schieten in waardering. Obligatiebeleggers realiseren zich achteraf dat ze een groot deel van hun koopkracht kwijt zijn geraakt.
Hogere rentes hebben niet meteen een negatief effect op de ontwikkeling van de aandelenmarkt. Zo lang er sprake is van een normalisering van de rente en de winsten blijven stijgen is er niet zo veel aan de hand. Mocht de rente verder stijgen terwijl de economie blijft groeien dan kan dit de waardering wel wat onder druk zetten, maar de koersontwikkeling wordt dan ondersteund door stijgende winsten. Pas op het moment dat de rente de economie en daarmee ook de winst gaat remmen, neemt het dalingspotentieel voor aandelen toe. Een echte correctie komt pas als de gestegen rente zorgt voor een recessie.

Waardering is op lange termijn de belangrijkste bepalende factor voor het rendement. Het is ook de enige factor waarmee wat ons betreft alfa (een rendement beter dan de markt dat alleen verklaart kan worden door een juiste timing) kan worden toegevoegd, simpel door iets laag te kopen en hoog te verkopen. Op korte termijn, een termijn die overigens verrassend lang kan duren, is de invloed van waardering op het rendement echter gering. Op korte termijn hebben de factoren die er voor zorgen dat koersen afwijken van de waardering een veel grotere invloed. Dat zijn vaak moeilijk te interpreteren schommelingen in sentiment, maar ook ontwikkelingen op het gebied van de liquiditeit of de economische groei. Wat die laatste twee factoren betreft, wordt 2018 een bijzonder jaar. De liquiditeit van centrale bankiers zal waarschijnlijk pieken in 2018 en de economische groei in de wereld komt voor het eerst in lange tijd boven de lange termijn trend uit. Dat kan zorgen voor soms verrassende uitslagen, maar de driedeling core-factor-satellite is daar tegen bestand.

Rendementsgroei zal wellicht iets achterlopen op 2017, maar is nog steeds goed in 2018

Technologiesector gaat verder groeien in 2018, Robotica nog interessanter
Technologie is weer helemaal terug. De Nasdaq-index heeft dit jaar (2018) voor het eerst de limiet van de 7000 punten doorbroken. Iets meer dan een jaar geleden noteerde de Nasdaq nog rond de in het jaar 2000 neergezette top van 5132 punten. Verschil met de vorige top is dat het overgrote deel van de bedrijven in de Nasdaq nu wel winst maakt en niet zo’n beetje ook. Ondanks de sterke koersstijging ligt de koers/winstverhouding voor de Nasdaq op dit moment op 22. Dat is wel wat anders dan 120 keer de winst, en dan ook nog eens twee jaar vooruit, die we voor de grote bedrijven uit de Nasdaq moesten neertellen in 2000. Toch kent ook deze technologie-hausse zijn eigen hype, namelijk die van de door fake news gedreven cryptovaluta, maar dit terzijde.
Het al in 2013 door Jim Cramer geïntroduceerde acroniem FANG (Facebook, Amazon, Netflix en Google) is ook in 2017 populair geworden. De NYSE FANG-index steeg met 58%. Toch steeg de Chinese tegenhanger van FANG, BAT (Baidu, Alibaba en Tencent) met 80% nog sterker. Het is zeer goed mogelijk dat het gunstige momentum deze aandelen dit jaar nog hoger stuwt, maar op basis van onder andere de waardering hebben we wat gas teruggenomen. Bovendien worden deze bedrijven niet meer gezien als productieve en innoverende bedrijven, maar steeds vaker als privacy schendende monopolies. Dit jaar wordt in Europa de privacyrichtlijn ingevoerd en dat kan zorgen voor enige confrontaties met toezichthouders.
Aantrekkelijker gewaardeerd en meer groeipotentieel bieden Robotica-aandelen. Deze bedrijven profiteren bovendien van de lage werkloosheid en het herstel van de investeringen. Mensen zijn moeilijk te krijgen en robots worden steeds goedkoper. Vooral kunstmatige intelligentie heeft er samen met het gebruik van big data en cloud computing voor gezorgd dat de implementatie van robots eenvoudiger en daardoor goedkoper is geworden. Dat zorgt voor een versnellende vraag naar robots. Waar vroeger de auto-industrie grootverbruiker was van robots, zijn online logistieke processen tegenwoordig ondenkbaar zonder het gebruik van robots. En dat is nog maar het begin.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register