shopify site analytics

Share This Post

Beurs / Nieuws

Dow Jones nadert 20.000 met FED renteverhoging in zicht

De Dow Jones lijkt de stijging voor te zetten richting de 20.000 punten. Terwijl we een rustige week in aantocht hebben wat betreft economische data belooft deze week toch erg volatiel te verlopen vanwege de langverwachte vergadering van de FED. Maanden wordt er gespeculeerd over een mogelijke renteverhoging maar elke keer werd het weer uitgesteld omdat het vertrouwen van de Amerikaanse economie net niet voldoende was om daadwerkelijk die ene stap te zetten.

Morgen is dan uiteindelijk het verlossende woord over het rentebesluit van de FED. De kans dat de FED de rente gaat verhogen is bijna 100%. Het gaat ook niet meer zozeer of de FED de rente gaat verhogen maar of er volgend jaar meer dan 2 maal verhogingen zullen plaatsvinden. Elke keer met een verhoging van een kwart procent. Mocht Janet Yellen morgen aangeven de verhoging beperkt te houden in het komende jaar zal dit tegenvallen. De toon van Janet Yellen en het vooruitzicht over het rentebesluit is waar vele investeerders morgen op zullen focussen.

“Het gaat echt om de verwachting van het FED beleid in 2017 waar het allemaal om draait”, aldus Abate van Centre Asset Management.

Ondertussen zijn de Amerikaanse indices sterk gestegen naar aanloop van de FED. De S&P 500 index steeg met 0.3% naar 2257 punten terwijl de Nasdaq index met 0.4% steeg naar 4885 punten. We zijn ook benieuwd of de grootste index S&P 500 de 2300 punten zal aanraken.

Geruchten over een mogelijke 20.000 punten voor de Dow Jones index

Er wordt op Wall Street volop gespeculeerd en geroddeld over de Dow Jones de afgelopen dagen.  De index eindigde maandag slechts 204 punten onder de 20.000 punten en het lijkt dat er geen eind komt aan de stijging van de markt. Als de Dow Jones boven de 20.000 punten komt deze week betekent dat de snelste 1000-punten rally sinds de rally van 10.000 naar 11.000 punten in het jaar 1999. De Dow Jones sloot voor het eerst boven de 19.000 punten op 22 november. Vandaag is de veertiende trading dag sinds die mijlpaal.

Zelfs als de Dow Jones de 20.000 punten niet bereikt tot 23 december – wat tot die tijd de 22ste sessie zal zijn sinds de 19.000 punten – zal het nog steeds de snelste toename van 1000 punten zijn. De Dow Jones heeft altijd moeite gehad om ronde getallen te doorbreken zoals de 100, 1000 en de 10.000 punten. De Dow Jones raakte de 100 punten voor het eerst in het jaar 1906 maar ging pas in het jaar 1920 er echt duidelijk overheen. In het jaar 1966 werd de 1000 punten bereikt, maar de Dow sloot maar niet boven de 1000 punten tot het jaar 1972. De Dow ging voor het eerst over de 10.000 punten in het jaar 1999, maar pas in het jaar 2010 werd duidelijk dat de Dow echt boven de 10.000 punten ging traden.

dow jones

De Dow Jones door de jaren heen

Reactie van de dollar na de renteverhoging

Er zijn drie mogelijke scenario’s voor het verloop van de dollar tegenover alle grote valuta na het besluit van de FED. Omdat investeerders vooral zullen kijken naar het vooruitzicht in 2017 is de toon van Janet Yellen en de indicatie die zij zal geven bepalend voor het verloop.

De markt schat de kans op de volgende renteverhoging op 63,6% voor een renteverhoging in juni. Dit is dan ook meteen de eerste mogelijkheid waarin de kans meer dan 50% is voor een verhoging, eerder wordt niet verwacht. Strategist van Brown Brothers gelooft dat de FED stand zal houden op 2 renteverhogingen in 2017. Mocht dit inderdaad het geval zijn zal de dollar vanaf morgen dalen omdat dit al is ingeprijsd.

yellen

Scenario 1 – FED verhoogt rente, Yellen toont 0,0 inzicht in het verdere verloop van FED beleid

Als de FED de rente straks verhoogt maar geen inzicht geeft over wat het zal doen in 2017, zoals wanneer de volgende renteverhoging zal plaatsvinden, dan zal de Amerikaanse dollar in waarde verliezen. Gezien wordt hoe agressief de dollar in waarde is toegenomen het afgelopen maand. Terwijl een deel van die stijging komt door de fiscale plannen van Donald Trump. Hij is nog geen President maar toch deden de markten alsof hij dat al wel was. Deze overdreven reactie is al een reden dat de dollar alleen nog maar kan dalen. Dus als Yellen faalt om de markt te overtuigen dat de volgende renteverhoging in het eerste kwartaal zal plaatsvinden kunnen we een correctie verwachten van 1 a 2 procent in de komende dagen.

Scenario 2 – FED verhoogt rente, Yellen signaleert lange pauze tot volgende renteverhoging

Als de FED de rente verhoogt en Yellen praat over de impact van stijgende opbrengsten en dat volgende renteverhoging afhankelijk zal zijn van data – wat betekent dat ze niet toegewijd is voor toekomstige verhogingen – zal de dollar ook in waarde verliezen, en agressiever dan scenario 1. Het nemen van winsten tegen het einde van het jaar is niet verrassend, zeker na grote stijgingen zoals in het afgelopen maand. De sterke koersverschillen worden verwacht bij de EUR/USD en USD/JPY, deze twee paren fluctueren het meest op de kracht van de dollar.

Scenario 3 – FED verhoogt rente, Yellen geeft aanwijzingen dat meer renteverhogingen in het vooruitzicht liggen

Als de FED de rente verhoogt en Yellen spreekt met veel lof over de groei van de Amerikaanse economie en haar optimisme over de dalende werkloosheid en zorgen over de stijgende inflatie wat betekent dat meer verhogingen in het vooruitzicht liggen. In dit geval zal de dollar als een raket in waarde stijgen. Zeker USD/JPY zal in dit geval als een raket lanceren naar 120 yen. Bij de EUR/USD zullen we zien dat 1.0500 wordt doorbroken en het paar zakt tot 1.0400 of zelfs daaronder.

Scenario 1 is de meest aannemelijke voor morgen. Investeerders zijn goed voorbereid op morgen. De FED moet nog steeds zien in hoeverre het nodig is om de rente stapsgewijs te verhogen en natuurlijk of de woorden van Donald Trump omgezet zullen worden in daden. Yellen zal zich niet toewijden aan toekomstige renteverhogingen. Dollar Bulls zullen teleurgesteld zijn waardoor velen hun winsten zullen nemen in de long dollar posities. Dit betekent niet dat de waardestijging in de dollar ten einde is, wel zal een goede correctie op de middellange termijn plaatsvinden.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register