shopify site analytics

Share This Post

Beurs / Nieuws

Dollar licht onderuit na inauguratie D. Trump

De dollar noteert aanzienlijk lager dan afgelopen week. Momenteel staat de US Dollar Index op 100.36, en noteert -0.41%. Dit komt mede door de speech van President Donald Trump op de dag van de inauguratie dat een erg protectionistische toon hield waardoor zijn beloftes van belastingverlagingen en overige stimuli werden ondermijnd. Er was verder ook geen negatief nieuws in het weekend waardoor alle bewegingen op de beurs verwijt kunnen worden aan Donald Trump.

US Dollar Index

Dollar Index valt na inauguratie van Trump.

Op de dag van de inauguratie klaagde Trump over vervallen fabrieken en mensen die in de bijstand zitten. RTL Z beurscommentator Jacob Schoenmaker ziet al het einde van de Trump rally. “Ik maak me daar echt zorgen over, sinds 13 december staat de Amerikaanse beurs vlak en sinds 3 januari is het Trump effect ook voorbij in Amsterdam en zakken zelfs wat weg”. Zolang de US Dollar Index boven de 100 punten verkeert zijn we in een up-trend aldus de analisten.

Schoenmaker gaat verder: “Trump domineerde vanaf 9 november, na zijn overwinningsspeech echt alle markten, maar dat lijkt nu voorbij. Het Trumpeffect is afgenomen, sterker nog we zien nu het tegenovergestelde effect”. De aandelenbeurzen waren vlak na de inauguratie van Donald Trump als president gesloten met kleine winsten. Beleggers reageerden terughoudend op de speech van de kersverste president. Verder werd onder meer gekeken naar de kwartaalresultaten van enkele grote bedrijven, waaronder Procter & Gamble en General Electric.

De toonaangevende Dow-Jones index eindigde 0.5% hoger op 19.827 punten. De bredere S&P 500 steeg 0.3% tot 2271 punten. President Trump gaf in zijn speech verder aan dat hij de olie – en gassector wilt stimuleren en onafhankelijk wilt laten worden van de OPEC. Eerder dreigde hij ook met importheffingen van 35% voor BMW.

De verwachtingen voor deze week

De Amerikanen zullen aanstaande vrijdag data vrijgeven over de economische groei van het vierde kwartaal. Verwacht wordt dat de data zal aantonen dat de economie met een jaarlijkse 2.2% is gegroeid in de laatste 3 maandne van 2016. Daarnaast wordt de data gepresenteerd van huizenverkopen van bestaande huizen op dinsdag. Ook het Verenigd Koninkrijk zal data van economische groei over het vierde kwartaal tonen op donderdag. Verwacht wordt de economische groei op 0.5% komt tussen september en december.

De Turkse Centrale Bank komt morgen met de beslissing over het monetaire beleid. Investeerders verwachten dat de Turkse Centrale Bank de rente zal verhogen met 50 basispunten naar 8.5% na recente pogingen om de Turkse Lira te beschermen mislukten. De Lira is met met liefst 10% minder waard sinds de start van het nieuwe jaar. Er is veel onzekerheid over de politieke toestand in Turkije en ook de vooruitzichten over de economie trekt veel mensen in twijfel over wat de volgende stappen zullen zijn van de autoriteiten.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

1 Comment

  1. Ik denk dat de dollar nog harder onderuit gaat. Laten we even afwachten.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register