shopify site analytics

Share This Post

Forex

Discipline

[SIZE=”5″] Discipline
[SIZE=”3″] In het begin van dit jaar schreef ik een blog over ‘Geduld’. Volgens sommige pro traders bestaat de Ying en Yang van het traden uit Geduld en Discipline. Dit blog gaat over de discipline, volgens velen, één van de meest essentiële ingrediënten voor de resultaten bij het traden.

Wanneer we, weg van het internet, de Dikke van Dale er nog eens op naslaan, vinden we de volgende betekenis; ‘regime van strenge gedragsregels’. Door het gebruik van de term gedragregels kunnen we stellen dat discipline ook onder de emotionele vaardigheden gerekend kan worden en dus met de juiste aanpak veranderd kan worden. Leuk …. Maar hoe pak je dat dan aan?

De kunst is om de discipline die onbewust wordt aangeleerd in opvoeding, schoolperiode en natuurlijk het leven zelf, voor het traden aan te scherpen en uit te breiden. Een functie of baan naast het traden dwingt je vaak in een ritme waarbij je al de nodige discipline nodig hebt. Op tijd komen, je werk afmaken en niet teveel / te lang bij de koffie automaat hangen zijn hier slechts een paar voorbelden van. Omdat de meeste traders echter onder de categorie ‘vrije jongens’ vallen die zich niet zo snel door een baas de les laten lezen of laten commanderen is dit voor de meeste traders geen optie om te overwegen. Immers trader zijn is een bewuste keuze die vaak gemaakt wordt met volledige onafhankelijkheid van alles en iedereen in het achterhoofd.

Beter is om in zo’n geval jezelf te trainen door uitdagingen te stellen die je net aankunt en de lat hierbij telkens iets hoger te leggen. Uitdagingen die binnen je comfortzone liggen, leveren echter geen verbetering van je discipline op omdat het eigenlijk geen uitdagingen zijn. Je discipline verbetert ook niet wanneer je uitdagingen te moeilijk zijn, waardoor je steeds moet opgeven. Ook is steeds moeten opgeven niet goed voor je zelfvertrouwen. Zaak is dus de juiste balans te vinden tussen kunnen en willen.

De meer extreme vormen van het bijbrengen van discipline vinden we terug in de geschiedenis. Lees maar eens iets over de discipline van de Romeinen en Spartanen. Of in de meer recente geschiedenis over de discipline die keurkorpsen als de Royal Guards in London, met hun berenmutsen in hartje zomer, tegenover ‘lollige’ toeristen moeten kunnen opbrengen. Ook in de sport vind je ijzeren discipline terug. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de vele uren die onze Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo in het water moest doorbrengen voordat ze goud haalde.

Discipline heeft alles te maken met ‘in control’ zijn. De markt kun je wel vergeten, die laat zich niet controleren. Alles wat je met traden kunt controleren ben jezelf…… als je er tenminste de discipline voor hebt.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register