shopify site analytics

Share This Post

Brexit

Diepte analyse Brexit: de gevolgen

De Brexit is geen gebeurtenis, maar een proces. Niemand weet hoe dat er uit ziet.
De Brexit is mogelijk het begin van het einde voor de euro.
Voor de rest van de wereld is Brexit vooral het symbool van de eerste winst voor de anti-establishment beweging.

Gevolgen Brexit Verenigd Koninkrijk

De scheiding tussen de Britten en de Europese Unie is geen gebeurtenis, maar een proces. Enkele dagen later is het schokkend om te constateren dat niemand weet hoe dat proces er precies uit ziet. In artikel 50 van het Verdrag van Lissabon is bepaald dat dit scheidingsproces maximaal twee jaar mag duren. Cameron heeft aangegeven dat hij hiervoor niet verantwoordelijk wil zijn. Toch vertrekt hij pas over enkele maanden. Hij laat het aan zijn opvolger om artikel 50 in te roepen. Er is daarmee meteen al een ‘prisoners dilemma ontstaan. De Europese Unie wil aan de ene kant een snel en voorde Britten pijnlijk afscheid om mogelijke herhaling in de toekomst te voorkomen. Aan de andere kant zal zo’n afscheid Europa economisch raken. De Britten hebben baat bij een snelle afscheidsprocedure, de gevolgen van de onzekerheid op investeringen en consumptie zijn anders erg groot. Tegelijkertijd willen zij natuurlijk goede handelsrelaties met Europa en de restvan de wereld, iets wat hoe dan ook tijd kost.

De Brexit heeft vergaande politieke gevolgen binnen het Verenigd Koninkrijk.De scheiding binnen de Conservatieven is afgelopen week pijnlijk zichtbaar geworden. Een vergelijkbare scheiding lijkt zich ook binnen Labour af te spelen. Het verschil wordt dan ook meer gemaakt tussen jong en oud en tussen Londen en het platteland. Opvallend is ook de pro-Europese opstelling van de Schotten en de Noord-Ieren. Deze twee Britse kinderen zullen na de scheiding in de komende jaren een keuze moeten maken.Een keuze voor Europa of voor het Verenigd Koninkrijk. Een Schots referendum over onafhankelijkheid staat meteen al weer op de agenda en het Schotse parlement dreigt zelfs om geen akkoord te geven voor het starten van de artikel 50-procedure.Het Verenigd Koninkrijk heeft twee landsgrenzen met Europa en dat is in Noord-Ierland en bij Gibraltar. De Spanjaarden zullen nude kans schoon zien om zich eindelijk Gibraltar toe te eigenen.Groter probleem is Noord-Ierland. De Europese Unie is daar een essentieel onderdeel van het vredesproces, omdat het vrij kunnen reizen tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland inmiddels als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Onderdeel van het goede-vrijdag-akkoord van 1998 is dat de meerderheid van de Noord-Ierse bevolking mag beslissen hoe de staatkundige toekomst er uit ziet. Die meerderheid kiest voor Europa.

Verdeling BBP Verenigd Koninkrijk

Wales; 3%
Schotland;8%
Noord-Ierland; 2%
Engeland;87%
Bron: Office of National Statistics

Gevolgen Brexit Europa
De Brexit is mogelijk het begin van het einde voor de euro. Het zet druk op de verdere Europese samenwerking. Het risico bestaat dat het Britse voorbeeld navolging krijgt en als bijvoorbeeld Frankrijk of Italië zich zou afscheiden dan is het einde oefening. Verder heeft de Brexit negatieve gevolgen voor het Britse BBP –een recessie is waarschijnlijk – en ook voor het Europese BBP. De ECB zal dit willen compenseren met ruimer monetair beleid. Draghi zal toch al niet gelukkig zijn met de oplopende renteverschillen tussen de kernlanden en de periferie als gevolg van de Brexit. De ECB heeft de mogelijkheid en de middelen om die renteverschillen te doen afnemen. Ook eventuele onrust op de markt voor bedrijfsobligaties kan door de ECB snel worden onderdrukt. Deze week treffen Yellen, Draghi en Carney elkaar op een ECB-conferentie. Verder zal de Europese Unie maar al te graag activiteiten van de Londense city willen overnemen. Het financiële centrum loopt het risico dat het de ‘license to operate’ in de Europese Unie gaat verliezen. Mifid2 heeft een duidelijke voorkeur voor vestiging binnen de Unie. De eerste bewegingen richting Dublin, Parijs en Frankfurt zijn al zichtbaar. Tegelijkertijd zorgt de Brexit potentieel voor noodzakelijke politieke hervormingen in Europa. Het is mogelijk dat wat overblijft van de Europese Unie beter gaat samenwerken en dat coördinatie op het gebied van de begroting, belastingen en andere zaken wordt geïntensiveerd. Wat dat betreft vormden de Britten tijdens hun lidmaatschap vooral een blokkade tegen verdere samenwerking in Europa. Dat is van de baan en Europa is meer dan een geografisch gegeven.Men zal zich realiseren dat vrede, veiligheid en voorspoed op het Europese continent niet vanzelfsprekend zijn.

Gevolgen Brexit wereld
De Britse rol op het wereldtoneel zal kleiner worden. Door de val van het Britse pond afgelopen vrijdag is de Britse economie al kleiner dan die van Frankrijk. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk nog altijd de 6e economie in de wereld. Als het pond verder zakt wordt het mogelijk de 7e economie. Dan zal voormalige kolonie India het Verenigd Koninkrijk inhalen. Als Schotland en Noord-Ierland besluiten om zich af te scheiden dan bestaat het risico dat ‘little Britain’ als economie zelfs kleiner wordt dan Italië. Mochten de Britten (of wat daar nog van over is) ook het financiële centrum verliezen (nu 25% van de Britse economie)dan bestaat de kans dat zelfs Brazilië en Canada de Britten voorgaan. Dat de Britten het financiële centrum verliezen is niet ondenkbaar, omdat een financieel centrum stabiliteit en rust vereist. De Britse democratie oogt nu bijzonder instabiel en S&P heeft al aangegeven dat het haar AAA-rating zal intrekken. Het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales) speelt dan feitelijk geen rol meer op het wereldtoneel.

Het Brexit-referendum staat ook symbool voor de globalisering die onder druk is gekomen. Het is voor het eerst dat de anti-establishment beweging de meerderheid heeft behaald. Tegende menselijke natuur in, heeft men nu eens niet voor de status quo gekozen. De angstcampagne gericht op de menselijke psyche om geen verliezen te willen lijden (risico-aversie) heeft het verloren van de negatieve berichtgeving en symbolische bedreigingen van de vertrekcampagne. Uiteindelijk blijkt de mens (net als alle andere dieren) sterker te willen vechten voorhet eigen territorium. Het is niet toevallig dat uitgerekend Donald Trump afgelopen vrijdag in Schotland was. Trump feliciteerde de Britten met ‘taking theircountry back’, toevallig ook het motto van zijn campagne.Demografisch spreekt Trump exact dezelfde kiezers aan als de Brexit-campagne.

De Europese beurzen: handelen na de Brexit

Vergelijkingen met de Lehman-crisis zijn overdreven. Hoewel erop sommige beurzen tot meer dan zes keer zoveel werd verhandeld als normaal, was de liquiditeit nooit in het geding.Ook is het financiële systeem veel robuuster dan tijdens de Lehman-crisis. Belangrijk verschil is ook dat iedereen rekening hield met oplopende volatiliteit en daarvoor maatregelen heeft getroffen. De Britse economie is per saldo ook niet meer dan 2,5% van de wereldeconomie en 80% van de omzet van de FTSE100-bedrijven komt van buiten het Verenigd Koninkrijk.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register