shopify site analytics

Share This Post

Traden tijdens consolidaties

Denk Groot & Word Rijk

Ik zit er al een tijd aan te denken om eens wat te schrijven op mijn blog. Het is tenslotte een mooi gedeelte, waar we veel met elkaar kunnen delen om te leren. Recent werd ik geïnspireerd door Marcel, welbekend als de trade manager. Deze artikelen zijn dan ook bestemd voor Forexfox en de gasten pagina van de trademanager. Ik zal proberen aankomende tijd wat artikelen te schrijven die vooral betrekking hebben op het handelsplan. Ik zal jullie laten kennismaken met een hele andere benadering dan jullie tot op heden gewend zijn. Ik hoop dat jullie er veel aan zullen hebben. Veel lees plezier!
Indien je wilt slagen als trader, dan is het erg belangrijk om precies te weten wat je wilt bereiken. De meeste werken hard aan een systeem, terwijl ze niet eens weten hoeveel geld ze ermee willen of beter gezegd kunnen verdienen. Daarom is het erg belangrijk om doelen te stellen die duidelijk zijn geformuleerd. Een vaag doel werkt net zo slecht als geen doel. Het doel is namelijk erg belangrijk om een goed handelsplan te kunnen ontwikkelen. Pas indien je weet wat je wilt, dan kan je het plan daarop volledig afstemmen.

De mens is namelijk doel georiënteerd en je zal dus altijd streven naar datgene wat je zelf vraagt. Rijk, miljonair of financieel onafhankelijk worden is veel te vaag, want wanneer ben je nu precies rijk of financieel onafhankelijk? In Zimbabwe waren er in het verleden veel miljonairs en miljardairs, maar daar kon je dan ook weinig mee. In deze tijd ligt er nog altijd inflatie op de loer, dus mogelijk is het onverstandig om te stellen dat je € 1.000.000 wenst te hebben, want hoeveel is dat nog over 10 jaar waard?

Ik zal verder niet ingaan op inflatie, maar houdt wel rekening met de gevaren van (hyper) inflatie, want het vernietigd kapitaal. Zelf zie ik nog steeds dreiging voor deflatie, maar dat maakt niet uit want bij deflatie worden wij rijker. Neem dus wel de inflatie correctie mee in je targets, maar niet de deflatie correctie.

Zelf lees ik graag boeken, vooral over succes en beleggen. Een erg goed boek vind ik Denk groot & word rijk van Napoleon Hill. Dat was één van de boeken die mij inspireerde, vandaar ook de titel. Daarin wordt het belang van het stellen van doelen uitgelegd. Er is namelijk een psychologische werking om je doelen zo duidelijk mogelijk te formuleren en tevens grootte doelen te stellen. Ze zeggen dat het net zo makkelijk is om één miljoen te verdienen als tien. Waarom zou je dan gaan voor slechts één miljoen?

Dat er een bepaalde psychologische werking is voor het stellen van doelen heeft te maken met de automatische werking van je hersenen in combinatie met doelgeoriënteerd zijn. Daarnaast heb je een filter in je hersenen, genaamd RAS (Regulier Activatie Systeem). Die filter zorgt ervoor dat je alert bent op de zaken die belangrijk voor je zijn. De meeste mensen laten al hun kansen voorbij gaan, omdat zij niet weten wat ze willen. Degene die het wel weten, zullen de kansen zien en ze ook aangrijpen. Duidelijke doelen zorgen ervoor dat RAS veel onnodige zaken eruit filtert en dat je recht af gaat op het bereiken van je doel. Het zorgt ervoor dat je ogen open staan voor kansen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe auto, telefoon of wat dan ook koopt, dan zie je daarna overal die auto of telefoon. Dat heeft er niet mee te maken dat iedereen die auto of telefoon nu heeft gekocht, maar juist doordat RAS het voor je filtert, onbewust en je ogen staan ervoor open.

Je hersenen zullen zich een weg banen naar het miljoen, of tien of zelfs honderd miljoen, want daar wil jij naartoe. Je zou eens de proef op de som kunnen nemen door op papier te zetten dat je één miljoen wilt hebben. Je zal merken dat er een denk proces wordt opgestart om bij dat miljoen uit te komen. Wanneer je daarna stelt om honderd miljoen te bezitten, dan merk je gelijk dat er andere gedachtes in je op zullen komen. Stel daarom je doelen hoog en laat je hersenen het werk doen.

Nu zul je misschien afvragen hoe? Heel simpel. Indien je precies weet wat je wilt, dan kun je ook een route uitstippelen. Je dient je hersenen optimaal te benutten en het denkproces in werking te zetten. Wanneer je maar lang genoeg denkt en droomt over het gewenste bedrag, dan zul je het verlangen stimuleren. Dat verlangen kan zelfs uitgroeien tot een obsessie, sterker nog het moet uitgroeien tot een obsessie. Wanneer je dat voor elkaar kunt krijgen, dan is het ook niet meer te stoppen. Je zal direct doorstromen naar al je dromen en wensen. Het enige dat nodig is om hard te kunnen werken is plezier, geluk, positieve energie, verlangen, samenwerking en vooral een obsessie.

Nu klinkt een obsessie extreem, maar vrijwel iedereen die iets heeft bereikt heeft dat gedaan doormiddel van een obsessie, bewust of onbewust. Je kan de obsessie creëren door het maken van een powerpoint presentatie, tekening, plaatsjes of gewoon opschrijven. Het meest krachtige is het om plaatjes te zoeken van je dromen, zoals een nieuw huis, tweede huis, lamborghini, wereldreis of wat dan ook. Je hersenen werken namelijk beter met beelden en kleuren. Hang het in je huis, boven je bed zodat je het elke dag ziet. Je dient er elke dag aan te denken, dromen en wensen. Belangrijk is het om te denken in de tegenwoordige tijd. Je dient te doen alsof je het al bezit. (Fake it, till you make it), ook wel bekend als de alsof-techniek (act as if). Hierdoor raken je hersenen al gewend aan het bedrag, waardoor je in de toekomst veel makkelijker met het geld kan omgaan. Je krijgt ook meer zelfvertrouwen wat erg belangrijk is voor de trader. Je moet lef hebben om te presteren.

Besef wel dat het nooit om het geld moet gaan. Het geld heb je alleen nodig om te kunnen stoppen met werken, huis te kopen, wereldreis of wat dan ook. Verlangen naar geld stelt teleur wanneer je geen geld hebt. Kies dan ook iets uit wat je echt leuk vindt, zoals beleggen. Je moet namelijk gelukkig zijn met het verdienen ervan, niet het bezitten.

De meeste willen ook stoppen met werken of een droomleven leiden, terwijl ze nog geen eens weten hoe dat er precies uitziet, laat staan wat het kost. Een tijd geleden las ik het boek van Tim Ferriss (een werkweek van 4 uur) en heb er veel van kunnen opsteken. Hij legt daarin uit dat je helemaal niet veel hoeft te werken om rijk te worden en dat je droomleven dichterbij is dan je denkt. Je dient alleen te weten wat het moet kosten. Neem daarom eens een kijkje op zijn site van hem. Je hoeft namelijk geen miljonair te zijn, om te leven als miljonair. //www.fourhourworkweek.com/blog/lifestyle-costing/

Je kunt kiezen om heel je leven te werken en ontzettend rijk te worden, of kiezen voor minder geld, maar wel het perfecte droomleven. Jij bent de architect van je eigen leven en niemand anders. Ik weet niet of jullie het verhaal van de Mexicaan en Amerikaan kennen. Een erg goed verhaal wat je hopelijk aan het denken zet;

[I] Een Amerikaanse zakenman stond op een pier van een Mexicaans kustdorpje, toen een visser met zijn bootje aanmeerde. In de boot lagen enkele grote vissen. De Amerikaan gaf de visser een compliment over de kwaliteit van zijn vissen en vroeg hem hoe lang hij over zijn vangst had gedaan.

“Niet zo lang”, antwoordde de visser. Waarop de Amerikaan vroeg waarom hij dan niet langer bleef vissen, zodat hij meer zou vangen.

“Ik heb genoeg voor mijn gezin en wat vrienden.”

“Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?”

“Ik slaap uit, vis wat, speel met mijn kinderen, daarna siësta met mijn vrouw en ’s avond loop ik het dorp in, drink ik wat wijn en speel gitaar met mijn vrienden. Ik heb een goed leven.”

“Haha, best man, ik heb een Harvard MBA en kan je helpen. Je zou meer tijd moeten besteden aan vissen. Dan kun je met de verkoop ervan een grote boot kopen, waarna je met de winst daarvan steeds meer boten koopt. Je vissen verkoop je dan niet meer aan consumenten, maar aan groothandels. En uiteindelijk zorg je met je bedrijf zelf voor het product, de verwerking en de distributie. Je zal dit dorpje moeten verlaten voor de grote stad, waar je je uitbreidende bedrijf runt.”

De Mexicaanse visser vroeg: “maar señior, hoe lang gaat dit duren?”

“15 tot 20 jaar, 25 maximaal.”

“Maar dan, señior?”

“Dan komt het mooiste gedeelte”, antwoordde de Amerikaan, “dan wacht je op het juiste moment om aandelen van je bedrijf te verkopen, je zult miljonair worden!”

“Miljonair, señior? En dan?”

“Dan ga je met pensioen. Je verhuist naar een klein kustdorpje, waar je dagelijkst uitslaapt, wat vist, met je kinderen speelt, daarna siësta met je vrouw en ’s avond loop je het dorp in, drink je wat wijn en speel je gitaar met je vrienden.” [/I]

Denk daar maar eens over na! Wil je rijk worden of leven. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om doelen te stellen, zodat jij zo snel mogelijk je droomleven kan leiden. Ik werk er in iedergeval hard aan en ben niet voornemend om na mijn 40ste nog te werken. Jammer genoeg leerde ik dit pas recent, anders was ik al veel verder geweest. Zo simpel, maar toch komen de meeste mensen er zelf niet op (waaronder ikzelf). Je hebt geen miljoenen nodig om een rijk leven te leiden.

In het volgende artikel zal ik er verder op ingaan. Denk er daarom alvast maar over na wat jouw doel is.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register