shopify site analytics

Share This Post

Forex

De Stoploss

[SIZE=”5″] De Stoploss
[SIZE=”3″] De stoploss als vriend of vijand. Dit houdt veel, meestal beginnende traders bezig totdat zij zijn overtuigt van hun strategie en daar ook structureel naar handelen. Dit blog gaat over de eeuwig durende discussie over het hanteren van een stoploss.

De stop loss order is een variant van de stop order. Een andere variant is de Stop limit.
Stop loss order is slechts één naam die aan deze order wordt gegeven. De order wordt ook wel aangeduid als stoploss, stop market order, stop-loss of sl. Zelf gebuik ik stoploss als schrijfwijze en sl als ik het niveau op facebook en twitter weergeef. Een stopploss is een opdracht tot aankoop of verkoop (long of short) van een pair of CFD die pas moet worden uitgevoerd op het moment dat de koers een bepaald prijsniveau (trigger)bereikt. Deze order is ontwikkeld om het verlies van een trader te beperken bij een trade die zich in zijn nadeel ontwikkeld.

De afstand waarop de stoploss geplaatst kan worden, verschilt per situatie. Deze situatie is afhankelijk van het timeframe waarin hij bepaalt wordt, de financiële reikwijdte van de trader en de mate van risico die hij bereid is te nemen. In de praktijk geldt meestal, hoe hoger het timeframe waarop gehandeld wordt, hoe hoger de stoploss zal zijn. Dit heeft alles te maken met de pipwaarde en dus met de financiële reikwijdte van de trader. Immers, voor een pipwaarde van €10,- loop je meer risico dan bij een pipwaarde van €1,-. Door position sizing pas je hier je lot grootte aan je stoploss aan. Tenzij je natuurlijk veel meer risico wilt en kunt nemen.

Als een pair of ander effect zich in de juiste richting beweegt, kun je de stop-loss order hoger zetten, of dit automatisch instellen om zo een deel van de opgebouwde winst alvast veilig te stellen. De stoploss wordt dan als ‘trailing stop’ gebruikt.

Er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van een stoploss. Het zwaarste argument om geen stoploss te gebruiken is dat enkele niet zo frisse market makers de ingestelde stoploss juist als target gebruiken. Dit noemt men stophunting of Stoploss attacks. Hiervoor gebruiken deze brokers, die jouw verlies incasseren als hun winst, met name die stoplosses die op voorspelbare niveaus staan zoals fibo levels, steun/weerstand en andere niveaus waarmee zij veel geld kunnen verdienen. Immers veel kleine traders plaatsen massaal hun stoplosses op deze niveaus en vele kleintjes maken in dit geval een grote. Dit is ook de reden waarom het niet aan te raden is om gebruikt te maken van door de broker bepaalde steun en weerstanden en ‘klantgerichte’ stoploss adviezen. Een ander nadeel is het veroorzaken van plotselinge koersschommelingen wanneer en aantal brokers onafhankelijk van elkaar hun stoploss triggers op hetzelfde niveau hebben staan. Hierdoor kan ineens een enorm aanbod of een enorme vraag ontstaan. Met een spike als gevolg. De meeste traders, behalve dan de scalpers, zijn niet zo erg gesteld op deze vaak onvoorspelbare bewegingen. Dit heeft in de afgelopen jaren zelfs een aantal beurscrashes en freezes tot gevolg gehad.

Of je gebruik maakt van een stoploss bepaal je natuurlijk zelf, voor mij wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Het plaatsen van mijn stoploss doe ik zo weinig mogelijk op de voorspelbare niveaus en ik neem voor lief dat ik af en toe eens een trade verlies.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’ en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register