shopify site analytics

Share This Post

Forex

De Non-indicator

[SIZE=”5″] De Non-indicator.
Dit blog gaat over een tradingtool waarvan zowat iedere trader (weleens) gebruik maakt, of in ieder geval wel eens van heeft gehoord, maar geen technische indicator in de zin van het woord is. Iedere (beginnend) trader die zich een beetje verdiept in het traden, komt ongetwijfeld op een keer de naam Fibonacci tegen.

De Italiaanse wiskundige Leonardo van Pisa, beter bekend onder de naam Fibonacci, dat letterlijk ‘zoon van de goedzak’ betekent, bracht een wiskundige formule mee vanuit Noord-Afrika, die weinig met de werking van de markt te maken heeft, maar veel met de intermenselijke werking. De emotie dus. De reeks die Leonardo publiceerde in zijn boek “Liber Abaci” in de tijd dat er nog geen E-books bestonden, wordt samengesteld met de wiskundige formule P(n) = P (n-1) + P(n-2). Dit speciaal voor de financieel wiskundigen onder ons. De reeks, ook wel sequentie genoemd begint als volgt: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,610,etc.etc.

De ratio van aaneensluitende getallen in de sequentie is, behalve bij de kleinere getallen, altijd 0,618 is. Deze ratio wordt in de wiskunde ‘phi’ (ɸ)genoemd, maar is ook bekend onder de naam ‘Gulden Snede’. Later werd ontdekt dat de omgekeerde ratio van dezelfde aaneensluitende getallen één plus phi, dus 1,618 is.

Genoeg over de achtergrond nu. Voor de geïnteresseerde traders die zich verder willen in de geschiedenis en de wetenschap van de Fibonacci sequentie en de Gulden Snede, is er meer dan genoeg informatie op het internet te vinden.

Fibonacci retracement tool

De meeste brokers leveren een tool die het mogelijk maakt Fibonacci levels, in spreektaal Fibo’s te plotten op de grafieken. De meest gebruikelijke niveaus van de Fibonacci retracement tool zijn: 38.2%, 50%, 61.8% en 78.6%, waarvan de middelste twee weer het vaakst voorkomen. De naam van de tool zegt het al. De tool maakt het mogelijk om de terugtrekkende bewegingen van de markt te koppelen aan een percentage van de Fibonacci sequentie. De markt beweegt immers in golven. Wanneer je de tool uitzet tussen de laagste laag en de hoogste hoog van een grafiek ‘leg’, laat de tool een verdeling zien. Heel vaak zie je dan dat de terugtrekkende beweging overeenkomt met een percentage van de tool, waarna de markt zijn oorspronkelijke trend weer hervat. Dit keerpunt kan als steun of weerstand worden gebruikt.

De tool kan ook worden gebruikt om zogenaamde Fibonacci extensions uit te zetten. Dit kan als een retrace een omkeer van de trend blijkt te zijn en in het andere geval als de trend zich weer in de oorspronkelijke richting voortzet. Door de percentages 127.2%, 161.8% en 261.8% aan de tool toe te voegen zie je op je grafiek een soort verlenging (extension) van de ‘leg’ ontstaan, die ook als steun of weerstand kunnen dienen.

De tool wordt ook gebruikt om ‘confluence’, het samenkomen van signalen, te bepalen. Om dit niveau te bepalen, worden bijvoorbeeld op twee achtereenvolgende dalende ‘legs’ van de hoogste hoog tot de laagste laag de Fibo levels uitgezet. De percentage lijnen die elkaar dan heel dicht benaderen of zelfs overlappen vormen het confluence gebied, waardoor de hier gevormde steun of weerstand meer waarde krijgt.

Ook voor het gebruik van de Fibo tool geldt weer dat je dit hulpmiddel het best onder de knie krijgt door er op een Demo account mee te oefenen. Je zult versteld staan van het aantal ‘toevallig’ samenkomen van fibo levels, horizontale lijnen en reversals.

De non-indicator

Zoals eerder gezegd, de oorspronkelijke werking van de Fibonacci reeks, heeft met weinig meer dan toeval met de bewegingen van de markt te maken. Voorspellende waarde zou ik de niveaus dan ook niet toekennen, wel een bevestigende. (Dit zal wel een discussie worden met de fanatieke Fibo aanhang). Eerder moet, volgens mij, het effect van de reeks gezocht worden in de mystieke hoek. Om het echter simpel en overzichtelijk te houden, wat tenslotte één van mijn taken als manager is, denk ik dat het gebruik van Fibo’s zichzelf verklaard doordat het merendeel van alle traders de niveaus in hun achterhoofd houden of hebben uitgetekend op hun grafiek en elkaar volgen door op deze niveaus te traden. Een soort self-fulfilling prophecy dus.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register