shopify site analytics

Share This Post

Forex

De marktomgeving

[SIZE=”5″] De Marktomgeving
[SIZE=”3″] Vrijwel iedere trading strategie is gebaseerd op de marktomgeving, maar wat wordt hier nu eigenlijk onder verstaan? Dit blog gaat over hoe ik het gegeven marktomgeving voor mijn trading strategieën interpreteer.

Dagelijks, meestal om een uur of zeven ’s avonds, scan ik de grafieken van mijn watchlist en tracht ik de setups, voor zowel de Price Action strategie als de RENKO strategie die ik gebruik, in kaart te brengen. Nadat ik één of meerdere setups heb gevonden moet er een beeld worden gevormd van de marktomgeving, een fenomeen dat in het Engels de ‘bias’ wordt genoemd.De marktomgeving, de bias bestaat uit drie richtingen. Opwaarts, neerwaarts of zijwaarts, waarvan de laatste beweging meer bekend is onder de naam ‘range’ of trading range. Een trading range kan worden onderverdeeld in een gedefinieerde en een ongedefinieerde range. De range wordt gedefinieerd door een lijn, een horizontaal level, te trekken over minimaal drie toppen en één over drie bodems (hoe meer raakvlakken, hoe beter). Een ongedefinieerde range piekt alle kanten op en leent zich eigenlijk niet om te traden. Soms is echter in een ongedefinieerde range een prijspatroon te ontdekken.

Bekende prijspatronen zoals bijvoorbeeld een Double Top, Triangel of Head and Shoulders pattern uit de boeken van Martin Pring, kunnen een goed inzicht verstrekken in de marktomgeving, waar de prijs zich bevindt en de richting van een eventuele uitbraak uit de trading range, horizontale levels of prijspatroon waarin de trend zich kan gaan bewegen. Overigens kan de kleur van de recente candle op de weekgrafiek kan hier een handig hulpmiddel bij zijn.

De horizontale levels die naast de steun/weerstand functie, zoals eerder gesteld, ook de range aan kunnen geven, bestaan er ook zones die dezelfde functie hebben. Ik noem deze zones in mijn trading plan richtzones en kantelzones. Doordat de markt vrijwel nooit gelijke pieken en dalen vertoont, worden de zones getekend tussen de laatste drie toppen of dalen die ook dienen om het horizontale level te tekenen. De richtzone bestaat uit dit gebied waarin er wordt gewacht op een actie van de prijs, dus bijvoorbeeld rondom een steun als de dominante trend opwaarts is of rondom een weerstand als de dominante trend neerwaarts is. De kantelzone bestaat uit het getekende gebied waarin een kantelpunt kan worden verwacht. Bijvoorbeeld aan de boven- of onderzijde van een range of trendkanaal. Het onderscheid tussen de intentie van de twee zones, richten of kantelen, wordt dus bepaald door de dominante trend die aan het ontstaan van de zones vooraf ging en het Price Action signaal dat een keerpunt aankondigt.

De marktomgeving maakt altijd deel uit van de (RENKO) analyses die ik regelmatig op mijn site plaats. Hierbij staan dan ook afbeeldingen die de beschrijvingen uit dit blog iets meer verduidelijken.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

[SIZE=”4″]

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’
">
‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register