shopify site analytics

Share This Post

Forex

De kracht van de hele getallen

[SIZE=”5″] De kracht van de hele getallen
[SIZE=”3″] Een heel vaak onderschat fenomeen bij het traden is de kracht van de hele getallen, door Engelstalige traders vaak aangeduid met ‘The Figure’. Helaas wordt door het gebruik van technische indicatoren de aandacht vaak afgeleid van deze natuurlijke indicator.

Wanneer we het hebben over hele getallen, dan bedoel ik in de context van het traden de afgeronde prijs van, bijvoorbeeld, het EUR/USD paar op 1.36000, de stand van de AEX op 400 punten of de prijs van een aandeel op hele euro’s. Deze prijslevels vormen vaak een psychologische steun of weerstand waar de prijs eerst doorheen moet, voordat de trend zich voortzet of dienen als kantelpunt (reverse of pivot point) voor de prijs. Het begrip ‘hele getallen’ laat zich het best begrijpen door het tellen van nullen. Hoe meer nullen er achter een getal voorkomen, hoe krachtiger de psychologische steun of weerstand. Dus de prijs van een aandeel CFD van €10,00, geeft een krachtiger steun of weerstand dan een prijs van €11,00 of €10,10 en dergelijke. Deze onderverdeling wordt ook wel eens met 00 en 50 cijfers gedaan, waarbij alle hele getallen tussen de 00 en 50 minder krachtig zijn dan de cijfers die eindigen op 00 of 50. (bijvoorbeeld €10,00 en €10,50, of 1.30000 en 1.35000).

De laatste reeks hele getallen die als bijzonder krachtige levels worden beschouwd zijn de getallen uit de Fibonacci reeks waarbij elk element is afkomstig van de som van de vorige twee elementen. Bijvoorbeeld, het getal 34 wordt verkregen door het getallen 21 en 13 bij elkaar op te tellen en het getal 8 wordt verkregen door 3 bij 5 op te tellen.

Het traden met Renko grafieken leent zich bij uitstek voor het gebruiken van de hele getallen, vooral als je de horizontale lijnen automatisch door je trading platform onder de grafieken laat plotten.

De eerste vraag die bij mij opkwam toen ik voor het eerst over de kracht van de hele getallen las, is; Hoe komt dit dan, dat deze getallen zo’n grote rol spelen? Het antwoord hierop heb ik hiervoor eigenlijk al beschreven door de getallen psychologische steun of weerstand te noemen. Het blijkt namelijk dat de hele getallen voor de meeste traders een onbewuste psychologische prijsmarkering betekenen, waardoor op een zelfde manier als bij Fibonacci retracement en extension levels door heel veel traders wordt gereageerd.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer…….

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register