shopify site analytics

Share This Post

Forex

De insidebar setup

In dit blog geef ik een beschrijving van één van mijn andere favoriete setups, de Insidebar. Bleek toch dat mijn vorige blog goed is gelezen, want ik heb hierover heel veel vragen gekregen. Leuk…
De Insidebar is net als de Pinbar uit mijn vorige blog een verzamelnaam voor meerdere Japanse candlepatronen. Zo vallen bijvoorbeeld het Rising/falling three methods en Three Inside up/down partoon, maar ook de Harami en Harami cross onder deze noemer.

Hoe herken je een Insidebar

De Insidebar is een patroon uit de candlestick verzameling die meestal een voortzetting van de trend aangeeft, maar ook een omkeer van de trend komt voor. Vanwege deze reden en zijn hoge betrouwbaarheid heb ik ook de Insidebar als één van mijn favoriete setups gekozen.

Om de Insidebar te herkennen, kijk je eerst naar de leidende trend. Doordat je de trend hebt bepaald, weet je of je een ‘Rising’ of ‘Falling’ Insidebar kunt verwachten. Voor het gemak spreek ik in dit blog alleen over de stijgende trend, waarbij ik ervan uitga dat de lezer zelf wel in staat is om deze strategie om te draaien als een Insidebar in een neerwaartse trend ontstaat.
De eerste candle van de Insidebar bestaat uit een lange witte/groene candle inclusief zijn schaduw. Deze candle wordt in het jargon ‘moeder’ candle of container candle genoemd. De candles (inclusief schaduw) die na deze candle volgen (dit kunnen er gemakkelijk drie tot vijf zijn) zijn neerwaarts en hebben kleinere bodies dan de ‘moeder’ candle en bevinden zich binnen haar buik (vandaar de naam). Deze candles kunnen verschillen van kleur, voorwaarde is echter dat zij binnen de moeder candle blijven. De candle die er voor zorgt dat de leidende trend weer wordt voortgezet, opent gelijk aan de opening van de eerste candle of daar iets boven en/of gelijk aan de opening van de candle ervoor. De Insidebar komt vaker voor op een hoger timeframe, hierdoor is deze setup wat meer populair bij daytraders dan bij swingtraders.

Hoe betrouwbaar is een Insidebar.

De Insidebar is een zeer betrouwbare setup. Niet alleen omdat in vrijwel alle boeken en op sites over candlesticks dit wordt beweerd, maar vooral doordat het patroon zichzelf bevestigd en het lage risico dat het traden op deze setup heeft. Maar over dit laatste verderop in dit blog meer. De bevestiging voor de setup is een opening boven (of onder) de sluit van de laatste candle of een gap in de richting van de leidende trend.

Hoe komt een Insidebar tot stand.

De Insidebar kan worden opgevat als een soort van adempauze (katalysator) van de markt. Door de strijd van de bulls zien we binnen de uptrend een lange witte/groene candle ontstaan totdat de eerst volgende weerstand wordt bereikt waarna de trend en klein stukje daalt doordat er winst wordt genomen. Doordat de daling echter niet krachtig genoeg is en deze setup ook wordt gebruikt om long posities bij te kopen, ontstaat er een soort van besluiteloosheid met als gevolg een consolidatie van de trend.

Hoe te traden op een Insidebar.

Er zijn verschillende manieren om op de Insidebar te traden. De meest gebruikelijke is door een paar pips boven de uitbraak van het signaal te kopen (of verkopen bij een downtrend) en de stoploss te plaatsen op 50% of 61.8% (Fibonacci levels) van de ‘moeder’ candle. De meer behoudende trader kan ook de stoploss een paar pips onder de body van de ‘moeder’ candle plaatsen en ook de methode van twee maal de ATR als stoploss is een optie. De takeprofit wordt gezet op Risk/Reward level 1:2 (dus op 2x 50% of 2x 61.8% of 2x de ‘moeder’ candle en een paar pips) of, al naar gelang de sterkte van de trend of de nabijheid van een steun/weerstand nog hoger. Vanaf het bereiken van het takeprofit plaats ik meestal een trailing stoploss om een eventuele verdere stijging mee te kunnen pikken.

Een andere manier om de Insidebar te traden is te wachten op bevestiging door een valse uitbraak. De koers schiet in dit geval even boven de ‘moeder’ candle uit on zich direct weer terug te trekken. Hier vormt zich dan een pinbar waarvan de body echter wel binnen de ‘moeder’ candle blijft en de Insidebar setup blijft dus nog intact. De staart van de pinbar geeft een indicatie van de richting wordt dan na bevestiging van de uitbraak en voortzetting van de trend gebruikt als weerstand en instapmoment. De stoploss en takeprofit worden, zoals hierboven genoemd ingesteld.

De traders die niet helemaal overtuigd zijn van de voortzetting van de trend kunnen ook een zogenaamde vork plaatsen. Dit is een limiet order zowel boven als onder de body van de ‘moeder’ candle. Keert de trend en wordt de Insidebar een Three Inside down setup, wordt de limiet order aan de andere kant van de body van de ‘moeder’ candle de stoploss en wordt de takeprofit in de andere richting geplaatst. Sommige brokers leveren de mogelijkheid om deze setup vooraf klaar te zetten, waarbij de counter-order automatisch wordt ingetrokken als de ander limietorder geraakt wordt. Men noemt dit een OCO (One Cancels the Other) order.

Doel van een Insidebar setup.

Het doel van de Insidebar naast het maken van winst is een setup waarmee met laag risico en minimaal verlies of zelfs break-even (door bevestiging) alsnog met de trend mee kunt traden wanneer je deze in eerste instantie hebt gemist.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt mij ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS Ebooks over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register