shopify site analytics

Share This Post

Forex

De dubbele Bolinger Bands

[SIZE=”5″] De dubbele Bolinger Bands
[SIZE=”4″] Hoewel ik zelf niet zoveel gebruik maak van indicatoren, sluit ik mij niet geheel af voor de mogelijkheden en de kansen ervan. Zo nu en dan kom ik dan ook een indicator tegen die iets kan toevoegen aan het inzicht in het traden. Dit blog gaat over de dubbele Bolinger Bands.

Tijdens mijn zoektocht om het grijsreactiegebied (een verbastering van grijs en prijsreactiegebied) te bepalen voor de GrijsGebied strategie die ik hanteer, kwam ik de dubbele Bolinger Bands bij het bekende traders duo Kathy Lien en Boris Schlossberg tegen.

De opzet van de setup is simpel. In je grafiek plaats je twee Bolinger Bands, waarvan je bij één de standaardafwijking op 2 laat staan en bij de ander zet je deze op 1. De standaardafwijking is overigens een statistische methode die berekent wat de gemiddelde afwijking van een koers is, waarbij een bepaald percentage van de koersreeks binnen de afwijking valt. De middelste lijn van beide Bolinger Bands kun je laten vervallen of vervangen door bijvoorbeeld een EMA21.

De werkwijze met deze indicator is ook niet echt moeilijk. Wanneer bij een uptrend de prijs de eerste lijn van de dubbele Bolinger Bands passeert, kan er long worden gegaan. Als vervolgens op een gegeven moment de prijs weer terugkeert in het middengedeelte, betekent dit dat de prijs zich in een range gaat begeven. Bij een downtrend passeert de prijs de eerste lijn aan de onderzijde en zet de trend zich voort zo lang de prijs globaal tussen de eerste en tweede lijn blijft. Als je ervoor hebt gekozen om een middellijn toe te voegen, kan deze als dynamische stoploss worden gebruikt, maar ook kun je je stoploss op een andere manier bepalen, zoals bijvoorbeeld met X maal de ATR(14) of een aantal pips onder of boven de vorige sluit van de candle. De eerste lijn van de dubbele Bolinger Bands geeft in de regel een stoploss die ‘te strak’ is, waardoor de markt te weinig bewegingsruimte krijgt.

Het voordeel die de dubbele Bolinger Bands opleveren is dat het eind van de trend, de consolidatie van de prijs en dus je target gemakkelijker is te bepalen. Het is weliswaar een feit dat de gemiddelde trader uitstekend in staat is om in één oogopslag de trend en de range te bepalen, maar de dubbele Bolinger Bands kunnen hier een goed hulpmiddel bij zijn.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register