shopify site analytics

Share This Post

Forex

De Do’s en Don’ts bij verliezen

[SIZE=”5″] De Do’s en Don’ts bij verliezen
[SIZE=”3″] Was het maar waar dat je louter en alleen maar winnende trades afsloot en nooit eens een verliezende. Dit is een utopie en zal dit ook altijd blijven. Ik vraag mij zelfs af of het traden dan nog wel zo enerverend en leuk zou zijn. Dit blog gaat over de do’s en don’ts en de wijze waarop ik omga met verliezende trades.

Do’s

Verliezen hoort onlosmakelijk bij het traden. Er is mij zelfs een trader bekend die maar liefst 95% van al zijn trades met verlies afsluit. Echter door zich te specialiseren in money management, weet hij met de overige 5% winnende trades toch een winstgevende situatie te creëren. Acceptatie van het feit dat verliezen er gewoon bij hoort, is de eerste [I] do [/I] bij het verliezen. Net zoals zoveel zaken bij het traden is ook dit natuurlijk weer vele malen makkelijker gezegd dan gedaan. Verliezen is namelijk nooit leuk. Het heeft mij enorm geholpen om de knop om te zetten en niet meer te denken in de trant van verliezen, maar deze bedrijfskosten of leergeld te noemen. Misschien hou ik hiermee mijzelf wel voor de gek, maar voor mij werkt het om verliezen te accepteren.
Hoewel dit met het oog op de kilo’s tijdens de feestdagen voor sommige lezers best een moeilijk [SIZE=”3″] opgave zal zijn is naast de ‘geestelijke’ gezondheid het ook zeker een [I] do [/I] om je fysieke gezondheid een beetje te onderhouden. Een gezonde geest functioneert immers het best in een gezond lichaam. Tot slot helpt het bij het accepteren van verliezen ook vaak om dit te delen met collega traders. Voor mij werkt dit het best om dit met enkele serieuze collega traders te doen, maar dikwijls zie je ook traders in de diverse chat- en shoutboxen dat traders hun verliezen bespreken. Bijkomend voordeel is dat je hiervan kunt leren om de eventueel gemaakte fout niet nogmaals te maken of je wordt beter in het relativeren van je trading activiteiten.

Don’ts

Trachten je verliezen ‘terug te winnen’, is de grootste fout die je na een reeks verliezende trades, een ‘losing streak’ kunt maken. De tweede [I] don’t [/I] staat hier eigenlijk haaks op want bij de pakken neer zitten en niet meer traden is nu ook weer niet de bedoeling. Het verdient de aanbeveling om een goede afleiding te zoeken die je even je verlies doet vergeten. De één zal dit bijvoorbeeld vinden in sport, terwijl de ander liever met de hond naar het strand gaat of gaat mediteren. Het doet er eigenlijk niet toe wat je doet als het je maar even afleiding geeft. Je zult zien dat je hierna weer met een leeg hoofd aan de voorbereiding voor je volgende trade gaat beginnen. Een leeg hoofd van emoties wel te verstaan want hersenloze traders ken ik niet zoveel. Wat ook kan gebeuren is dat je gaat doemdenken. In de psychologie wordt dit het horn-effect genoemd. [I] ‘De laatste trades zijn verliesgevend dus ik kan niet traden’ [/I] is een kenmerkende gedachte hierbij. Afsluitend kun je over het accepteren van verliezen stellen dat als je je best er een beetje voor doet en je eigen weg probeert te vinden, je verliezen kunt leren.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek ‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’ en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register