shopify site analytics

Share This Post

Forex

DE CUPS & CAPS VAN JOE STOWELL

[SIZE=”4″] De ‘Cups & Caps’ van Joe Stowell
[SIZE=”3″] In één van de reacties op mijn laatste blog werd mij verzocht iets te schrijven over prijs actie. Een leuke aanvulling, uit de oude doos, op de eerdere blogs over de Pinbar en Insidebar setups die ik schreef, zijn de ‘Cups & Caps’ van Joe Stowell.

Tijdens een baantje als medewerker in een fabriek voor het verwerken en verpakken van aardappels komt de jonge Joe Stowell in de vroeg 60’er jaren van de vorige eeuw in aanraking met het traden. Op een gegeven moment hoorde hij de boeren die kwamen leveren praten over de handel in futures op aardappels en zijn interesse was gewekt. Uit pure interesse ging hij de dagelijkse prijzen vanuit de krant noteren en bijhouden om zo enige relatie te kunnen ontdekken. In die tijd bestond het traden hoofdzakelijk uit de handel in aandelen en grondstoffen futures, zoals bijvoorbeeld varkensmagen en er waren nog geen computers en charts zoals wij die nu kennen.

Nadat hij zijn opleiding als leraar had afgerond, bleef hij naast het lesgeven als hobby zijn prijslijsten en met de hand getekende grafieken bijhouden. Na enige tijd ging hij echter verder en begon op papier te traden, het zogenaamde ‘paper trading’ dat wij nu op een demo account doen, gebaseerd op het ‘wat als…..’ scenario. De strategie die Joe (ik denk dat ik intussen wel Joe mag zeggen) in de loop van de tijd hiervoor had ontwikkeld noemde hij de Cups & Caps.

De strategie bestaat (nog steeds) uit het zoeken naar een keerpatroon dat bestaat uit drie achtereenvolgende candles waarvan, na een uptrend, de eerste en derde sluit hoger liggen dan de tweede. Hierdoor ontstaat een kommetje. Na een downtrend werkt dit patroon, zoals zovelen, precies andersom zodat er onderaan een rally een hoedje is waar te nemen. Bevindt de Cup of de Cap zich ook nog op een horizontaal level, zoals bijvoorbeeld steun/weerstand, pivot point of Fibo level, dan bestaat er een grote kans dat de setup werkt. Na het sluiten van de derde candle van de Cup of Cap kan worden ingestapt. Voor het geval dat de setup niet werkt wordt de stoploss boven de hoogste hoog (Cup)of onder de laagste laag (Cap) geplaatst. Het doel laat ik over aan de fantasie van de lezers van dit blog.

Pas in 1984 is Joe gestopt met lesgeven en is met zijn strategie live gegaan. Naar zijn zeggen, doordat hij eindelijk voldoende vertrouwen in het patroon had ontwikkeld om hiermee winstgevend te kunnen traden. Hoewel hij onder de traders niet erg bekend is, heeft hij zich met de Cups & Caps en moed en doorzettingsvermogen als motto tot één van de grotere traders ontwikkeld.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gast artikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register