shopify site analytics

Share This Post

Forex / Traden tijdens consolidaties

De beste trading strategie………… De jouwe!

[SIZE=”4″] De beste trading strategie………… De jouwe!
Tijdens mijn zoektocht naar de perfecte manier om te traden ben ik heel wat methodes tegengekomen. De één belooft nog meer dan de ander, waarbij ik mij dan telkens weer afvroeg;
[I] “Als het systeem dan zo perfect is als u beweert, waarom heeft u het dan nog nodig om het zo agressief aan de man te brengen?” [/I]
Vooral aan de beginnende traders, heel liefelijk in het Engels; ‘Newbees’ genoemd, wordt op verschillende manieren getracht een systeem als ‘heilige graal’ te verkopen. Op honderden verschillende sites kun je op het internet evenveel verschillende technieken en strategieën vinden, maar vooral kopen. Het was mij al snel duidelijk dat dit voor mij niet de manier was.

Tijdens mijn loopbaan als manager heb ik geleerd om moeilijke en verwarrende zaken via de afpel methode te benaderen. Dit houdt simpel in dat je een probleem of vraagstelling zo dusdanig afpelt dat het inzichtelijk en daardoor beheersbaar wordt. Zo ook dus met het traden.
Als je de wirwar van technieken, strategieën en methodes een beetje probeert te ontrafelen blijven er slechts een paar hoofdzaken over om een goed systeem samen te stellen dat voor jou werkt.

Analyse
Wanneer je kijkt naar de manieren voor het analyseren voor je trades ontdek je dat het in feite neerkomt op drie hoofdzaken. Traden op basis van de Fundamentele analyse, traden met de Technische analyse of een combinatie van die twee. Tijdens het bestuderen van de voors en tegens van ieder type analyse wordt je waarschijnlijk net zo moe als ik van de eeuwig durende strijd tussen de fundamenteel analisten van diverse pluimage en de technisch analisten. Ieder heeft in deze zijn eigen gelijk omdat zij vanuit hun eigen gezichtspunt redeneren. Beter is volgens mij van beide kampen het beste te gebruiken voor je eigen strategie en er je voordeel mee doen. Tenslotte is goed gekopieerd beter dan slecht zelf verzonnen.

Indicatoren
Voor een blog zoals dit zou het zelfs te ver gaan om een beschrijving te geven van een tiende van alle indicatoren die ik op mijn zoektocht ben tegengekomen. Ook dit fenomeen heb ik met de afpel methode benaderd omdat ik echt door de bomen (indicatoren) het bos (grafiek) niet meer zag. Dit bracht mij tot twee hoofdsoorten indicatoren. De lagging en leading indicators, oftewel oscillator en momentum indicatoren. Een paar voorbeelden van zogenaamde volgende indicatoren zijn de stocastics. De RSI en de parabolic SAR. Deze indicatoren geven een signaal nadat de trend zich heeft gevormd. De andere soort, de leidende indicatoren geven het momentum aan waarin de koers zich beweegt. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de MACD en de verschillende soorten Moving Averages. (voortschrijdende gemiddelden) Nadat dit onderscheid duidelijk is, is het een kwestie van uitproberen en kiezen welke indicator je het beste ligt. Tegenwoordig gebruik ik op enkele EMA’s na geen indicatoren meer, maar in het verleden heb ik goede resultaten gehad met de TAT indicator van Gerrit Bosboom. De TAT indicator is een combinatie van de MACD en Parabolic SAR. Een beetje van beiden dus.

Timeframes
Weer een topic waar eindeloos over gediscussieerd wordt. Wat is nu het beste timeframe om mee te traden? Ook hier weer een tweedeling. Traders die zichzelf in het hokje daytrader plaatsen, werken over het algemeen met hoge timeframes zoals 5 minuten, 10 minuten, uur en zelfs zijn er die per tick handelen. De swingtraders daarentegen traden in hoofdzaak op de dag, 4 uur en maximaal 1 uur grafiek. Om nu te stellen dat je genoemd mag worden naar het timeframe waarop je trade, gaat mij iets te ver. Het is slechts een indicatie voor diegenen die zichzelf en hun trades willen analyseren. Wat als je bijvoorbeeld als daytrader een kans op een dagelijkse grafiek ziet, zou je die dan niet mogen pakken? Of andersom als je als swingtrader in een tijdelijke retrace van een pair wilt stappen omdat je daar een kans ziet? Bij het kiezen van een timeframe moet je gewoon doen wat het beste voelt en hiermee oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

In-, uitstap en stoploss
Het oefenen geldt ook voor het bepalen van de in- en uitstap momenten en het plaatsen van je stoploss. Dit leer je het beste door met vallen en opstaan, een aantal accounts op te blazen en vast te leggen waar het op dit gebied fout ging.
Het in- of uitstapmoment kent honderden varianten. Men berekent het, koppelt ze, maakt gebruik van een trade-robot of signaalservice of kijkt zelfs naar de stand van de sterrenbeelden. Hoe deze momenten voor jou tot stand komen, is niet zo belangrijk. Wel belangrijk is dat je door trail and error jezelf leert nadenken over de beweging van de koers voor het plaatsen van je momenten en stoploss. Boeken zijn er ook over het fenomeen stoploss volgeschreven. Een bekende methode is bijvoorbeeld om als richtlijn 1.5x de ATR van het timeframe waar je op trade te nemen en te checken of je berekende Stoploss hier in de buurt komt. Dit om de markt de nodige speelruimte te geven. Een ander manier is om je stoploss iets onder of boven en steun/weerstand te plaatsen, of op de EMA die met de koers meeloopt. En dan heb ik het nog niet gehad over de verschillende manieren waarop je de stoploss kan laten meetrailen.

Account
De laatste keuze die ik wil beschrijven, is de keuze voor broker of accountsoort. Bij de vele verschillende brokers in nog meer verschillende landen (allen met hun specifieke wet en regelgeving), kun je over het algemeen traden met en demo account en live account. Door de verschillen tussen deze twee uit te leggen, zou ik de meeste lezers beledigen. Wel wil ik opmerken dat het uit eigen ervaring beter is gebleken om live met heel kleine bedragen te oefenen, dan demo met grote bedragen. Hoe klein ook, bij ieder verlies van echt geld, leer je de emotie van verlies kennen.

Samenvattend
Na deze uitleg van één pagina, durf ik de stelling wel aan dat welke strategie je ook gebruikt, dit niet zo heel veel uitmaakt, als hij voor jou maar werkt. Het ultieme systeem of strategie bestaat gewoon niet. Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat er goede en minder goed manieren om te traden zijn, maar als een goede manier, niet goed wordt toegepast, werkt het nog steeds niet. Door je eigen systeem of strategie samen te stellen, ermee te oefenen en deze fijn te slijpen, bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook geld. Bijkomend voordeel is dat je een soort van vertrouwd raakt met je systeem waardoor je het door en door leert beheersen met alle voordelen van dien. Moet mij nog wel van het hart dat ik mijn eigen systeem en strategie regelmatig aanpas om te verbeteren. Het blijft zo een dynamisch geheel dat ik aanpas aan, zeg maar, het voortschrijdend inzicht in het traden. Een auto of scooter moet je immers ook bijtanken en onderhouden om hem rijdend te houden.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register