shopify site analytics

Share This Post

Forex

Candlestick 2.0

[SIZE=”5″] Candlestick 2.0
[SIZE=”4″] Sinds de Zweedse trader Dan Valcu in 2004 de Heikin Ashi techniek vanuit Japan in het traden introduceerde is deze onder de trader gemeenschap nooit echt als een revolutie op het gebied van candlestick trading erkend. Toch biedt deze afwijkende grafische weergave van de prijs, vooral voor beginnende traders, veel voordelen.

Heikin Ashi, dat in het Japans staat voor gemiddelde voet of bar, is door zijn eenvoudige weergave van de prijsactie makkelijker in het gebruik dan de reguliere candles. Zo zijn er voor de laatste meer dan bekende 100 patronen, terwijl de Heikin Ashi slechts een handvol variaties kent. Het grootste voordeel van een grafiek die met Heikin Ashi candles is gevuld is echter dat de trend en de intensiteit van de trend in één oogopslag zichtbaar zijn, terwijl de klassieke prijspatronen zoals bijvoorbeeld het trendkanaal en het wig of vlag patroon wel gebruikt kunnen blijven.

De afwijkende weergave van de Heikin Ashi wordt bepaald door een andere wijze van berekenen van de candles. In dit blog zal ik op de berekening niet verder ingaan, omdat deze manier en de gebruikte formule veelvuldig op het internet te vinden zijn.

Wat wellicht interessanter is, zijn de variaties en de interpretaties van de Heikin Ashi candles ten opzichte van de trend. Deze variaties zijn:

– Een normale trend vertoont stijgende groene candles (long) of dalende rode candles (short).
– Een sterke trend vertoont stijgende groene candles zonder schaduw aan de onderzijde en dalende rode candles zonder schaduw aan de bovenzijde.
– De groene candles worden kleiner en schaduw verschijnt aan de onderzijde en de rode candles worden kleiner en schaduw verschijnt aan de bovenzijde. Dit betekent een afname van het momentum, ofwel een afzwakking van de trend. Sommige Heikin Ashi traders zullen hier uitstappen, terwijl anderen op bevestiging door de volgende candle wachten.
– Kleine groene of rode candles met schaduw aan boven en onderzijde vormen een consolidatie van de trend.
– ls laatste variatie hele kleine groene candle (in de vorm van een klassieke Doji of Spinning top) met een lange schaduw aan boven en onderzijde. Deze candles, ook wel indecision of besluiteloosheids candles genoemd, dienen als bevestiging voor het keren van de trend. Indien een dergelijke candle zich vormt op een horizontaal niveau of aan de onderzijde van een trendkanaal, dient dit als extra bevestiging, de zogenaamde confluence.

Op de TradingTools pagina van mijn site vindt je een handige Heikin Ashi Cheat Sheet die je bij het traden kunt gebruiken.

De intensiviteit van de trend wordt vaak gemeten met behulp van een indicator zoals bijvoorbeeld de ADX van J. Welles Wilder of de RAVI van Tushar Chande. Voor een interpretatie van de kracht van het koop/verkoop signaal kun je de Heikin Ashi candle grofweg verdelen in drieën. Heikin Ashi candles met slechts een body van 1/3 van de hele candle kunnen als koopsignaal worden verwaarloost. Candles met een body van ongeveer 2/3 geven een matig koop/verkoop signaal, De beste koop/verkoop signalen worden verkregen als de body van de candle groter is dan 2/3 van de candle. Er zijn ook traders die een dergelijke verdeling met pips berekenen dus bijvoorbeeld een body van 20 -30 pip verwaarlozen, een body tussen 30 – 60 pip geven een matig signaal en een body groter dan 60 pip een goed. Ikzelf prefereer echter het eerste omdat deze verdeling onafhankelijk is van het timeframe waarop de trade wordt uitgevoerd. Het is net, zoals bij het traden op de reguliere candlestick patronen, wel zaak om te wachten tot de candle compleet is voordat het koopsignaal wordt vastgesteld.

Hoewel sommige Heikin Ashi puristen alleen op de candlestick signalen traden, is dit niet aan te raden. Het enige nadeel van de Heikin Ashi candles is namelijk dat zij iets vertraagd zijn ten opzichte van de prijsactie en reguliere candles. Om dit te ondervangen is het voor veel traders wenselijk de candlestick signalen te laten bevestigen door een extra indicator. Dan Valcu heeft hiervoor zijn HA Delta indicator ontwikkeld, maar de meeste traders gebruiken een ‘eigen’ indicator zoals bijvoorbeeld Stochastics, MACD of (dynamische) RSI gecombineerd met een SMA(3).

Tot slot van dit blog wil ik je als lezer nogmaals attent maken op de mogelijkheid om een onderwerp aan te dragen voor mijn 50ste blog. Lees hiervoor deze mijn post 50 in de koffiekamer van het forum.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’

volg mij op Twitter en bezoek mijn website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register