shopify site analytics

Share This Post

Nieuws

Beurzen verkeren op recordhoogtes

Franse verkiezing versterkt optimisme

De uitslag van de Franse verkiezing heeft de twijfels over een populistische lente op het Europees vasteland weggenomen. Met Manuel Macron als pro-Europees president van Frankrijk is Europa verzekert dat Frankrijk de komende vijf jaar intensief zal samenwerken voor een sterk Europees economie. Dit vooruitzicht heeft het optimisme op de beurzen verder versterkt. Naast dalende werkloosheidscijfers in Europa en de VS en toenemende consumentenuitgaven en winsten van bedrijven bevinden de indices op recordhoogtes. Het kwartaalcijferseizoen is bijna ten einde en komt daarmee in de boeken als sterkste kwartaal sinds 2011.

De Stoxx Europe 600 verkeert momenteel 4.75% beneden zijn hoogste niveau ooit dat werd bereikt in april 2015. Toen werd het hoogste niveau van het jaar 2000 doorbroken. De index is slechts 55 maal boven het niveau van 400 punten gesloten. Elke keer dat de index boven dit niveau wist te komen waren er grote correcties te zien: in 2000 de dot-com ineenstorting en de globale financiële crisis in 2007. Het optimisme in 2015 was aangewakkerd door speculatie in kwantitatieve verruiming door centrale banken. Dit werd uiteindelijk ondermijnd door slechte kwartaalcijfers. De recente stijging van Europese beurzen is toe te wijten aan de uitslag van de Franse verkiezing. Hoewel dit slechts een factor is zijn er genoeg andere factoren die het plaatje versterken. Europese kwartaalcijfers waren voor jaren achtereen teleurstellend. Voor het eerst na jaren is het eerste kwartaal van dit jaar zeer positief verlopen. Zelfs de minder populaire sectoren geven indicaties van leven: Europese banken hebben boven verwachting gepresteerd en zelfs Spaanse aandelen zijn 17% hoger dan begin dit jaar.

Amerikaanse beurzen kampen met lage volatiliteit

Amerikaanse aandelen presteren ook buitengewoon goed. Zo is Apple het eerste Amerikaanse bedrijf dat de waarde van 800 miljard dollar is voorbijgestreefd. Door het zware gewicht van Apple op de S&P 500 index is de S&P 500 tot iets meer dan 2400 punten gestegen. Een absoluut recordhoogte in de geschiedenis van deze wereldberoemde en grootste beursindex. Volatiliteit op de beurzen is overigens wel op het laagste niveau sinds 2006. De grootste dagelijkse koersbeweging van de S&P 500 in de afgelopen drie weken is slechts 0.4%. Dit duidt op ongerustheid van beleggers en investeerders. Mensen zijn bezorgd over de markt op technische aspecten en er is te veel optimisme, maar geen indicatie dat de top is bereikt. Er is weinig stoom om de Dow Jones en de S&P 500 tot nieuwe hoogtes te duwen. Volgens Katie Stockton, chief technisch strateeg bij BTIG in New York, is het grootste risico dat de aandelenmarkten zich bevinden in een ‘overbought’ conditie, meer dan in de VS. “Als het momentum niet sterk genoeg blijkt te zijn, waarvan ik denk dat die het wel is, zal dit een groot risico voor de mondiale beurs betekenen.” Economische indicatoren zijn ook overwegend in het groen. Amerikaanse ‘retail sales’ zijn in april verder gestegen samen met de consumentenprijzen, wat duidt op een groeiende economie en een geleidelijke toename in de inflatie. Dit is voor de FED weer een aanleiding om de rente volgende maand te verhogen. De laatste verhoging van de rente kwam in maart met een stijging van 0.25% met de verwachting voor nog twee renteverhogingen dit jaar. Werkloosheidscijfers zijn weer op het niveau van begin jaren 2000 op 4.4%.

Olieprijzen breken een dalende trend

Waar de beurzen stijgen is de energiesector aan het dalen. De olieprijzen zijn sinds 3 weken in een dalende trend. Een vat Brent olie is voor het eerst sinds de OPEC-deal weer beneden het niveau van 50 dollar. Het olieoverschot is nog steeds niet verholpen en de deal lijkt zijn effectiviteit te verliezen. Voor het eerst na drie weken is de bezorgdheid iets afgenomen nadat de Energy Information Administration afgelopen woensdag een daling van 5.25 miljoen vaten in het overschot rapporteerde. De daling was ver boven de verwachting van 1.79 miljoen vaten. Na deze bekendmaking steeg een vat ruwe WTI-olie tot 47.84 dollar en Brent tot 50.85 dollar per vat. Ondanks deze daling in de Amerikaanse olievoorraad is het algemene sentiment vooralsnog negatief. Algerije en Iran hebben een dag erna aangegeven dat zij een verlenging van de OPEC-deal zullen steunen. De verwachting is dat de OPEC-leden op 25 mei zullen samenkomen om de huidige deal te verlengen voor zes maanden tot het einde van dit jaar. Het is nog onzeker hoe dat besluit zal leiden tot een stijging van de olieprijzen.

Voor beleggers is het wijs om te wachten tot 25 mei voordat er posities ingenomen kunnen worden in olieprijzen. Met de huidige tendens is de kans op positieve rendementen met een short positie aannemelijker. Hoewel het sentiment op de beurzen overwegend positief zijn is er een verschuiving in te zien van long naar short posities. Het openen van short posities in indices als de AEX, DAX of de S&P 500 lijkt op basis van technische analyse voor de langere termijn meer positief rendement te leveren. De dollar is overigens weer aan het versterken. Het nemen van long posities voor de Amerikaanse dollar tegenover de euro en de yen kan verstandig zijn. Afgelopen week is het aandeel van Snapchat met 25% gedaald wegens slechte kwartaalcijfers. Een correctie omhoog is bij dit aandeel ook aannemelijk. Het nemen van een long positie op de zeer korte termijn zal ook voordelig kunnen werken.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico in BITCOINS en andere VALUTA’s beleggen uitproberen? Open nu een demo account!.

Bron:

Wallstreetjournal.com

Investing.com

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register