shopify site analytics

Share This Post

Nieuws / Olie

Beurzen sceptisch over OPEC deal

Eerst zien dan geloven. Dat is hoe de woensdagavond gesloten oliedeal tussen de OPEC leden in de markt wordt onthaald. Volgens analisten kan zo’n akkoord als alles volgens plan loopt zo’n $7 tot $10 bovenop de olieprijs doen. De olieprijs schoot gisteravond na de deal met ruim 4% omhoog naar $47 per vat!! De OPEC controleert 40% van de mondiale olieproductie, de overige 60% heeft het geen controle op.

olieprijs-schiet-omhoog-na-deal

Olieprijs schiet omhoog na OPEC deal

Ondanks het feit dat de OPEC voor het eerst na 2008 de olieproductie wilt bevriezen zijn analisten en investeerder sceptisch over de deal. De onofficiële vergadering kwam met een akkoord om de olieproductie tussen de 32.5 en 33.0 miljoen vaten per dag te houden. Een reductie van 200.000 tot 700.000 vaten per dag. De 14 ledenstaten van de OPEC hebben wel aangegeven te wachten tot de officiële OPEC vergadering in Wenen op 30 november om de beslissing definitief te maken.

Uitstel

Het gebrek aan details over de akkoord zorgt voor enig scepticisme op de beurs over de daadwerkelijke uitvoering van de belofte wordt uitgesteld tot 30 november. Goldman Sachs heeft zijn vooruitzicht voor WTI Ruwe Olie onveranderd gelaten op $43 per vat tegen het einde van het jaar en $53 per vat in 2017. Als een bevriezing van de olieproductie inderdaad wordt uitgevoerd kunnen veel olieproducerende firma’s reageren met juist meer productie over de hele wereld om te profiteren van de hoge olieprijs. In dat geval zullen de olieplatformen de productie opvoeren. Volgens de data van Baker Hughes is het aantal actieve olieplatformen in de VS toegenomen in de 12 van de afgelopen 13 weken.

Morgan Stanley gaf aan dat een productiebevriezing niet noodzakelijkerwijs meteen het overaanbod van olie op de markt zal doen oplossen. Experts van Blackwell Global zijn het erover eens dat een reductie van 700.000 olievaten per dag het productieniveau op de eerste maanden van dit jaar zal brengen, toen de olieprijs nog op $30 per vat stond.

Schalie olie

Een van de redenen waarom analisten sceptisch zijn over de vraag of de OPEC landen zich aan hun zelf opgelegde productiebeperkingen zullen houden, is de Amerikaanse schalie-olie. De fenomenale opmars van schalieolie in de voorbij jaren heeft sterk bijgedragen aan de prijsdalingen, en bij de huidige lage prijzen van ruim $40 is schalie productie onrendabel. Veel pompen zijn daarom stilgelegd.

Maar bij de prijsstijging wordt ook schalie-olie weer rendabel. Schalie is daarom duidelijk de winnaar van de OPEC deal, volgens Morgan Stanley. Citi Bank ziet hierin “het dilemma van de OPEC”: meer schalie productie betekent niet alleen dalende prijzen, maar ook een prikkel voor de OPEC landen om de productie op te voeren, om zo het marktaandeel te verdedigen en de begroting sluitend te houden.

Onze tips:

EUR/USD: Kopen ↑ Plus500.com
Crude Olie: Verkopen ↓ (Neem een take profit van 45.00 dollar en stop loss op 47.5). Markets.com
AEX: Kopen ↑ X trade

Share This Post

2 Blog reacties

 1. AEX was ik vandaag ook long, was weer een mooie rit!
  Olie ben ik het mee eens, short, alhoewel is de takeprofit bij jullie anders gehit. Ik zou er alsnog een nieuwe short bij kopen nu rond 48.00
  http://www.trademetlinda.nl

  Reply
 2. AEX was ik vandaag ook long, was weer een mooie rit!
  Olie ben ik het mee eens, short, alhoewel is de takeprofit bij jullie anders gehit. Ik zou er alsnog een nieuwe short bij kopen nu rond 48.00

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register