shopify site analytics

Share This Post

Nieuws / Olie

Beurzen onrustig

Na vier dagen van verliezen kan de AEX de hogere koersen niet langer vasthouden. De Europese beurzen begonnen woensdag licht in de plus, waar de AEX tot een half procent winst wist te behalen. Na een vlakke start van de handel in de VS is de AEX gezakt naar 441 punten.

De hogere olieprijzen boden enige steun voor de aandelenmarkten totdat Brent olie verrassend genoeg halverwege vanmiddag door de prijs van 47 dollar per vat zakte. Dat gebeurde te midden van Libische plannen om de olieproductie weer op te voeren. De data van vanmiddag liet zien dat de olieoverschotten in de VS onverwacht weer zijn afgenomen met 559.000 vaten. Analisten verwachtten dat de olievoorraden zouden stijgen met 3.8 miljoen vaten. Na de bekendmaking van de data steeg de olieprijs met 0.33% naar 45.05 dollar per vat. Inmiddels is de prijs weer gezakt naar 43.78 dollar per vat en noteert Ruwe olie een -2.47%. De anticipatie dat grote olieproducenten de productie zullen bevriezen weegt nog zwaar op de markt.

olie-vaten

OPEC leden zullen tussen 26 en 28 september bijeenkomen met Saudi Arabië aan kop en andere non-OPEC leden met Rusland om de productieniveaus te bespreken. Kansen dat deze vergadering zal resulteren tot enige actie om de mondiale overschotten te beperken is gering. Integendeel, de meeste investeerders en analisten denken dat olieproducenten de situatie in de gaten zullen blijven houden en een bevriezing van de olieproductie verder uitstellen tot de officiële OPEC vergadering in Wenen op 30 november.

Onrust op de beurs na Fed reacties

Angst voor de gevolgen van een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve zorgt de afgelopen dagen voor de terugkeer van onrust op de markten. Niet alleen aandelen worden van de hand gedaan, ook veilig geachte beleggingen en obligaties zijn de dupe. De onrust volgt op een stille zomer waarin de markten nauwelijks bewogen.

Het rentebesluit van de Fed is volgende week woensdag.

De onrust op de markten duwde ook de AEX flink naar beneden. De Amsterdamse beurs had zich in de zomermaanden eindelijk losgemaakt van de 450 – 455 punten niveau en was door de 460 punten gestegen. Na vier dagen van verliezen belandde de index echter weer op 442 punten, waarmee de jaarwinst van de AEX volledig is verspeeld. ArcelorMittal was lange tijd lijstaanvoerder wat betreft de stijgers maar behoort inmiddels bij de grote dalers. De gekeerde olieprijs drukt ook de koersen van oliegerelateerde fondsen als SBM Offshore naar beneden met -1.0%.

Onze tips:

  • EUR/USD: Verkopen ↓ (De euro is weer op de weerstand niveau, verwacht een daling). Plus500.com
  • Crude Olie: Verkopen ↓ (De ondergrens is 40 dollar per vat. Huidig sentiment is negatief). Markets.com
  • AEX: Neutraal (Als de dollar stijgt is de verwachting dat de AEX verder zal meestijgen). Xtrade.com

 

Share This Post

2 Blog reacties

 1. kun je ook de index van de AEX volgen bij bijv. plus 500?

  Reply
  • Jazeker dat kan! Naast de AEX kan je ook overige indexen volgens als de S&P500, Dow Jones, Nasdaq en de Duitse DAX.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register