shopify site analytics

Share This Post

Blog

Beursvisie op het jaar 2017

Inmiddels bevinden we al een weekje in het nieuwe jaar en is het tijd om onze visie op het nieuwe jaar aan te kondigen.

Economie

Nadat de economische data in 2015 verzwakten, verbeterden deze in de loop van 2016 weer duidelijk. Aan het eind van het jaar lieten de meeste voorspellende indicatoren een beter dan verwacht beeld zien. Weliswaar is de groei niet zo krachtig als na een diepe recessie gehoopt zou mogen worden, maar de economie oogt voldoende robuust om schokken te doorstaan. Het risico van een nieuwe recessie lijkt daarmee voorlopig laag. Veel aandacht gaat uit naar de stimulerende maatregelen van de nieuwe president in de VS. Omdat de Republikeinen de meerderheid in het Congres hebben, zal Trump meer kans hebben dan Obama om zijn plannen te verwezenlijken. De beoogde belastingverlaging en de verhoogde investeringen in de infrastructuur zullen echter pas in 2018 effect sorteren. Tegenover de impulsen staat het gevaar van handelsbelemmerende maatregelen die Trump zou kunnen gaan nemen. Het is twijfelachtig of die het beoogde effect zullen hebben en houden het gevaar in dat de VS in de eigen voet schiet. De Amerikaanse centrale bank (FED) zal de lage werkloosheid aangrijpen om de rentetarieven voorzichtig te verhogen. Voorlopig houdt de FED aan op drie renteverhogingen dit jaar, maar dit kan zomaar meer worden als de economie beter ontwikkelt dan de verwachtingen. Het beleid van de ECB blijft ruim omdat het economisch herstel in Europa nog onvoldoende is om capaciteitspotentieel te vullen. De grootste risicofactor is misschien wel de ontwikkeling van de Amerikaanse dollar. Die heeft de wind nogal mee sinds de verkiezingswinst van de Republikeinen. De hogere rente in de VS en het gebrek aan vertrouwen in de EU spelen daar een belangrijke rol in en als Trump nieuwe handelsmaatregelen afkondigt, kan dit de dollar verder versterken. Pariteit voor de euro/dollar paar komt daarmee in zicht. Dat is met name ongunstig voor opkomende markten en grondstoffenmarkten. We verwachten echter dat de trend in de euro/dollar in de loop van het jaar gekeerd wordt als de Fed het tempo aan renteverhogingen niet weet op te schroeven, het optimisme over Trump verschrompelt en de onrust afneemt over de verkiezingen in Europa. Vooreerst zullen de onzekerheid over de Brexit en de aandacht voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk ervoor zorgen dat het vertrouwen in Europa nog dun blijft, maar dat hoeft het economisch herstel niet te smoren.

donald-trump-stock-rally

Aandelen Core – Factor

Sinds de verkiezing van Trump heeft de markt meer oog gekregen voor economische groei, winstgroei, hogere rentes en oplopende inflatie. Hogere economische groei en oplopende inflatie zorgen samen voor een duidelijk hogere nominale groeivoet van de economie. Het gevolg is dat het relatieve gewicht van de schulden (die om die reden ook vaak als percentage van het BBP worden uitgedrukt) geleidelijk zal afnemen. Wanneer tegelijkertijd de korte en lage rente structureel beneden de nominale groeivoet blijven liggen, spreken we van reflatie. Reflatie is een beproefd middel om een schuldencrisis te bestrijden. In de afgelopen jaren leek het laag houden van de rente onvoldoende effect te hebben op de economische groei, laat staan op de inflatie. De economie groeide beneden trend en de inflatie was zelfs zo laag dat gevreesd werd voor deflatie. Nu reflatie lijkt aan te slaan, betekent dit meer steun voor de factor value. Er is ook een samenhang tussen de factor value en de ontwikkeling van de rente.

Nu de rente stijgt dankzij het aantrekken van de conjunctuur, kunnen value-aandelen eindelijk beter presteren dan groeiaandelen. Aangezien een dergelijke beweging langere tijd kan aanhouden, is dit een zeer relevant gegeven voor beleggers. Toch zijn wij terughoudend met het proberen te wedden op één van de vijf factoren (value, quality, lowvol, smallcaps en momentum), omdat het veel belangrijker is dat deze vijf factoren structureel in portefeuilles worden overwogen. Door deze vijf factoren te combineren worden bovendien de scherpe kantjes van value-beleggen gehaald. Anders bestaat het risico dat juist op het dieptepunt het besluit wordt genomen om maar te stoppen met de value-strategie. Zo waren op de top van de dotcomzeepbel nog maar weinig value-beleggers actief, simpel omdat hun klanten (of hun baas) daarvoor al hadden gezorgd dat het beter was om te stoppen met de value-strategie. Op lange termijn gaan we er van uit dat de vijf factoren gecombineerd gemiddeld 1 tot 2% beter presteren dan het wereldgemiddelde.

Amerikaanse effectenbeurs

NYSE platform

Amerikaanse aandelen hebben al zeven jaren op rij de wereldindex verslagen. Deze prestatie is indrukwekkend, zeker als men zich realiseert dat het gewicht van de Amerikaanse aandelen in de wereldindex inmiddels is opgelopen tot 55% van die index. Het risico bestaat dat Trump met zijn beleid er linksom of rechtsom voor zorgt dat ook in de komende jaren Amerikaanse aandelen de wereldindex verslaan. Als we uitgaan van de positieve visie op de plannen van Trump, dan zouden belastingverlagingen, overheidsinvesteringen en deregulering er voor zorgen dat de Amerikaanse economie en daarmee ook de bedrijfswinsten een impuls krijgen. Omdat die bedrijfswinsten al twee jaar per saldo zijwaarts bewegen, zullen veel beleggers een forse winstsprong niet kunnen negeren. Koersen kunnen parallel daaraan sterk stijgen, mogelijk enigszins geremd doordat een oplopende rente en een hogere volatiliteit koers/winstverhoudingen wat onder druk gaan zetten. Uiteraard profiteren ook bedrijven buiten de Verenigde Staten van een betere Amerikaanse economische groei, maar van het fiscale voordeel en deregulering zullen toch vooral Amerikaanse bedrijfswinsten profiteren.
In een negatief scenario zullen Amerikaanse aandelen al snel beter presteren dan het wereldgemiddelde. Wanneer de plannen van Trump worden doorgezet op het gebied van protectionisme dan is dit slecht voor de Verenigde Staten, maar vooral ook voor de wereldeconomie. Winsten kunnen dan onder druk komen en in een nieuwe crisis zullen veel beleggers vluchten in de reservemunt, de Amerikaanse dollar. Daarbovenop komt het relatief defensieve karakter van het Amerikaanse bedrijfsleven, waardoor de Amerikaanse aandelenmarkt in zo’n scenario al snel beter presteert dan de wereldindex. Waarschijnlijk zullen de maatregelen van Trump een optelsom zijn van plussen en minnen. Door de sterke koersontwikkeling van de afgelopen jaren zijn Amerikaanse aandelen hoger gewaardeerd dan aandelen buiten de Verenigde Staten. Bovendien mist men de rugwind van het monetaire beleid, omdat de Fed geleidelijk de rente zal verhogen. Het stimulerende monetaire beleid in Europa en Japan kan hier wel zorgen voor hogere waarderingen. Verder is Europa lager gewaardeerd door het politieke risico. In Frankrijk, Nederland en Duitsland vinden dit jaar verkiezingen plaats wat zeker invloed zal hebben op de Europese beurzen. De kans is echter klein dat dit politieke risico een systeemrisico zal worden. De kans dat een anti-euro coalitie aan de macht komt, is immers niet groot. Maar het zal zeer zeker de beurzen nerveus maken. Hoge volatiliteit is dus ook dit jaar niet uitgesloten. Aziatische aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd en profiteren van het aantrekken van de wereldeconomie. Per saldo overwegen wij elke regio buiten Noord-Amerika.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register