shopify site analytics

Share This Post

Forex

Begraaf de innerlijke strijdbijl

[SIZE=”5″] Begraaf de innerlijke strijdbijl
[SIZE=”3″] Welke zichzelf serieus nemende trader kent het niet. Het benauwende gevoel in je buik, trillende handen en kloppende slapen van opwinding en het gevoel van diepste ellende als er eenmaal in een trade gestapt is. Dit blog wil ik wijden aan de kunst van het begraven van deze ‘innerlijke strijdbijl’ die er voor zorgt dat het traden af en toe helemaal niet leuk is en waardoor de meeste traders op termijn uiteindelijk afhaken.

[SIZE=”3″] Momenteel is het een beetje een trend, om maar even in het traders jargon te blijven, om het mentaal aspect van het traden wat extra aandacht te geven. Boeken als ‘Trading in the zone’ van Mark Douglas zijn hot en geven dit onderwerp veel aandacht. Ook in het boek van collega traders Luijckx en Grundmeijer dat waarschijnlijk begin januari van de drukpers zal rollen zal dit onderwerp zeker aan de orde komen. Helemaal niets mis mee. Sterker nog, ik juich de aandacht voor het mentale aspect juist toe. Er is mij echter wel de laatste tijd iets opgevallen en dat is dat de aandacht over de verschillende aspecten van het traden door de ‘hype’ over de Mindset niet helemaal gelijkmatig verdeeld wordt. Dit kan weer doorslaan naar een houding van ‘Als ik maar lekker in mijn vel zit, lukt iedere trade’, de valkuil van overmoedigheid dus. Dat zou jammer zijn, want het is naar mijn overtuiging toch echt de combinatie van een goede Methode, Mindset en Money & Riskmanagement die je een succesvol trader maakt. Niet toevallig zijn dit ook de componenten van mijn management model.

Terug naar de innerlijke strijdbijl. Zodra je het leest, of op You Tube ziet hoe je het moet doen, lijkt het zo eenvoudig. Bedwing je emoties, houd jezelf in de hand, handel niet impulsief, maar de kunst is om het ook echt te doen als het moment daar is. Douglas noemt dit de ‘Now moment opportunity flow’. Het impulsief in een trade stappen is één van de meest gemaakte beginners fouten maar ook gevorderde traders kunnen soms op het laatste moment de disipline niet opbrengen. Misschien herken je deze: Net op het moment dat je wilt instappen, schiet de prijs als een komeet in de richting die je verwacht en voordat je er zelf erg in hebt ben je ingestapt. Alleen jammer dat het vaak niet op de prijs is die je gepland had en helemaal jammer als het een ‘false break’ blijkt te zijn en je in de opwinding de stoploss nog niet hebt ingesteld. Ook wereldberoemde popsterren hebben last van plotseling opkomende emoties voordat ze het podium opgaanalleen heet het dan plankenkoorts, dit terwijl zij een dergelijk optreden misschien wel honderd keer eerder hebben gedaan. Het verschijnsel komt dus niet alleen bij het traden voor. Ik ken zelfs een trader die zijn psyche onder controle houdt door iedere dag een uur te mediteren, maar ik ben er niet zeker van of dit nu de juiste manier is. Voor mij werkt dit in ieder geval niet. Toen ik het eens probeerde viel ik spontaan in slaap. Zweverigheid is aan mij niet zo besteed. Mijn manier is om mijzelf te dwingen om vooraf mijn berekeningen op orde te hebben. Zo weet ik precies wanneer ik voor hoeveel en met welke stoplos ik instap. En dan nog……….. Een ander manier die ik vaak gebruik is om te traden met de eerder besproken Set & Forget strategie en na het plaatsen van de trade deze nog slechts één keer per dag bij te sturen. Begraaf de innerlijke strijdbijl is dus een leuke titel voor een blog, maar zoals je zult begrijpen, kost het heel veel moeite en is geschreven veel makkelijker dan gedaan.

Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, bezoek dan mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl . Op deze site vind je meer dan 400 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

Hou je hoofd erbij en goede trades toegewenst ………

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register