shopify site analytics

Share This Post

Beurs / Nieuws

Amerikaanse beurzen blijven nieuwe records breken

Keer op keer worden er op de Amerikaanse beurzen nieuwe records gebroken. Na een pauze van de Trump-rally lijkt de rally weer teruggekeerd en worden er elke dag nieuwe records gebroken. Ook de aankondiging van President Trump over ingrijpende hervormingen op belastingen voor bedrijven en particulieren drijft het optimisme verder op. De Dow Jones steeg vandaag met ruim 90 punten naar 20.600 punten. Procter & Gamble Co. is de grootste kracht achter deze grote stijging van de Dow Jones index. Procter & Gamble noteert vandaag een ruime 3.0% nadat investeerder Trian een belegging van 3 miljard dollar aan het bedrijf heeft aangekondigd.

Positieve economische data vanuit de VS

De toonaangevende S&P 500 index steeg met 0.20% naar 2340 punten. Dit is tevens een nieuw record voor de Amerikaanse index. De Nasdaq is ook gestegen met 10 punten naar 5793 punten. Een stijging van 0.2% op de index. De Nasdaq is op weg een record te breken van zeven opeenvolgende sessies met een positief slot. Mocht de Nasdaq vandaag weer in het groen sluiten betekent dit de langste opeenvolgende stijging sinds 27 december 1999.

Flinke opmars

De Amerikaanse beurzen zijn sinds 8 november bezig met een flinke opmars en er lijkt geen einde aan te komen. De politieke keuzen van Trump en zijn aangekondigde hervormingen zijn zeer positief voor het bedrijfsleven terwijl de Amerikaanse economie al behoorlijk goed functioneert. De inflatie in de VS is inmiddels boven de 2% en Janet Yellen gaf aan dat de FED niet langer zal wachten om de volgende renteverhoging door te voeren. Investeerders verwachten nu een renteverhoging in maart waardoor de dollar weer sterk in waarde is gestegen tegenover alle valutaparen. De EUR/USD is vanmiddag gedaald tot 1.0525 maar is inmiddels weer hersteld tot 1.0600. Ook de Japanse munt moest aan waarde inboeten tegenover de dollar. USD/JPY steeg tot boven 114.75 in de middag, momenteel staat het valutapaar opjanet-yellen

Economische data vanuit de VS zijn aanleiding geweest voor de stijging van de dollar. Retail verkopen zijn in de maand januari tot boven de verwachtingen gestegen wat duidt op een stijging van binnenlandse vraag voor een sterke economie groei. De ontwikkeling van de Amerikaanse economie is ook te zien in de consumentenprijzen die de grootste stijging in vier jaar tonen. Volgens een economist van BMO Capital Markets in Toronto heeft de Amerikaanse economie een momentum te pakken die eens in een decennia voorkomen. De uiterst goede cijfers van retail verkopen duidt aan dat het eerste kwartaal van dit jaar behoorlijk positief zal verlopen. Ook de Nederlandse economie laat een sterke groei van 2.1% zien over het afgelopen jaar. Dit is de sterkste groei sinds 2008. Daarmee is Nederland een van de snelst groeiende economieën in Europa. De werkgelegenheid nam in het laatste kwartaal met 53.000 banen toe. Hierdoor kende 2016 de sterkste daling van de werkloosheid sinds 10 jaar. Ook de consumenten in Nederland geven meer uit en exporteren Nederlandse bedrijven meer en de toegevoegde waarde van alle bedrijfstakken neemt toe.

Geconcludeerd kan worden dat over de hele linie de mondiale economie weer tekenen van groei laat zien. De economische crisis van 2008 hebben we nu volledig achter ons gelaten en herstel is overal te zien. In de VS is de herstel al langer gaande waardoor de economische groei met katalysators als Trump extra optimisme en groei laten zien.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

Register