shopify site analytics

Wat is een aandeel

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is niets anders dan een stukje van een bedrijf. Het verhaal van de VOC toonde al aan wat de basis van aandelen is: een bedrijf heeft plannen maar mist het geld om al die plannen uit te voeren. Door dat geld op te halen bij beleggers kan het bedrijf de activiteiten wel herstarten. Als aandeelhouder ben je voor een klein stukje eigenaar geworden van het bedrijf. Je loopt daarmee risico, want de activiteiten van het bedrijf hoeven helemaal niet winstgevend te zijn. Uiteraard hoop je dat de activiteiten van het bedrijf wel succesvol zijn. Als dat het geval is kan je mee profiteren in de vorm van een dividend en koerswinst.

Als je dus een aandeel hebt van het bedrijf Google, ben je een beetje eigenaar van Google. Je kunt naar de aandeelhoudersvergadering gaan om mee te beslissen.

aandeel

Voorbeeld van een Aandeel van Google

Primaire en secundaire markt

Het uitgeven van nieuwe aandelen waarop beleggers kunnen inschrijven wordt de primaire markt genoemd. Hiermee voorzie je een bedrijf dus daadwerkelijk van geld. Als het bedrijf eenmaal genoteerd staat aan de effectenbeurs en je koopt een aandeel van dat bedrijf, dan is dat op de secundaire markt. Je handelt dan in aandelen die al uitgegeven zijn.

Open Account met €25 Bonus

Stemrecht

Je kunt je bezoek aan de aandeelhoudersvergadering gebruiken om je stem te laten horen. Je bent tenslotte ook een beetje eigenaar. En je hebt als aandeelhouder stemrecht. Het is wel zo dat naarmate je meer aandelen van een bedrijf hebt, je stemrecht groter is. Dus iemand die 10.000 aandelen van een bedrijf bezit heeft meer te vertellen dan iemand die slechts drie aandelen bezit. Maar beiden zijn welkom op de aandeelhoudersvergadering en voor beiden staat het kopje koffie klaar.

Dividend

Als een beursgenoteerd bedrijf winst maakt kan het ervoor kiezen om een gedeelte van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Dit wordt dividend genoemd. Vaak wordt gedacht dat dividend een recht is. Dat is het niet. Ten eerste moet er wel iets zijn om te verdelen. Normaal gesproken is dat de winst van het afgelopen jaar. Een ander pot om dividend uit te kunnen betalen zijn reserves.

dividend

Een grote groep beleggers vindt het ontvangen van dividend heel belangrijk en daarom kan een bedrijf besluiten om dividend uit te keren, zelfs als er het afgelopen jaar geen winst gemaakt is. Het bedrijf doet dit om de aandeelhouders aan zich te binden. Daarbij zegt het bedrijf eigenlijk ook: wij hebben dit jaar dan wel geen winst gemaakt, toch keren we een dividend uit omdat we vertrouwen in de toekomst hebben.

 

De directie van een bedrijf kan ook besluiten om geen dividend uit te keren. Ze kunnen ervoor kiezen om het geld te investeren in het bedrijf in plaats het uit te keren naar de aandeelhouders. In Europa houden we meer van dividend dan in Amerika.

Kies een van onze beste brokers

Aandelen kopen via de brokers?

Een-cfd-broker-kiezen

Om zelf aandelen te handelen heb je een effectenrekening nodig. Eigenlijk kun je een dergelijke rekening bij elke bank openen, de vraag is of dat nou wel zo slim is. De tarieven bij banken voor effectentransacties liggen beduidend hoger dan bij brokers. Brokers kunnen een scherper tarief bieden om te handelen op de beurs. Zie een broker als de toegangspoort naar de beurs en de bekendste in Nederland zijn Binckbank en Alex. Maar om te beleggen met deze brokers heb je een groot startkapitaal nodig en zijn de fees veel hoger dan CFD brokers als Plus500 en Markets.com. Bij deze twee brokers ga je een contract aan met de broker in een vorm van een instrument dat CFD heet. Je belegt je geld in principe voor een koerspositie en speculeert daarmee of de koers gaat stijgen of dalen zonder eigendom te zijn van het aandeel waarvoor je een positie hebt geopend. Voor een CFD positie heb je geen effectenrekening nodig en kun je heel eenvoudig een account openen zonder enige moeite. Het is daarom raadzaam om te beleggen in de vorm van CFD trading omdat je hier sneller rendement op haalt met meer risico uiteraard.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open een gratis demo rekening. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register