shopify site analytics

Relative Strength Index Analyse

Relative Strength Index

Dit is een vrij eenvoudige, door technische traders veelvuldig gebruikte technische indicator. De Relative Strength Index (RSI) meet de relatieve kracht van een trendbeweging. De RSI helpt je hierdoor beter in te schatten wat te verwachten van een ingezette trend, hetgeen de kans op succesvol aanhaken verhoogt.

Hoe werkt de RSI precies

De RSI meet de kracht van een koersbeweging door het aantal keren dat een valutapaar hoger sluit te vergelijken met het aantal keren dat het valutapaar lager sluit. Meestal wordt dit vergeleken over 14 periodes, waarbij de data wordt gewogen door het gebruik van exponential averages; oftwel, hoe recenter de data, hoe zwaarder deze telt.relative strength index

Het resultaat is een cijfer tussen 0 en 100, net als bij de technische indicator Stochastics Een meting boven de 70 duidt op een overbought situatie, een meting van onder de 30 op een oversold situatie. Net als bij Stochastics betekent een dergelijke meting niet dat je direct tot actie moet overgaan als de RSI boven de 70 of onder de 30 komt; het laat enkel zien dat de prijs nu in een overbought/oversold situatie is aanbeland, er dat een ommekeer hiervan op verandering van trendrichting duidt.

 

Hoe de Relative Strength Index te gebruiken

Een veel gebruikte methode bij het handelen op de RSI is door de index te vergelijken met de werkelijke koers. Wanneer de koers bijvoorbeeld nieuwe highs blijft maken terwijl de RSI dat niet doet, is een ommekeer van de trend, of consolidatie, waarschijnlijk. Vice versa voor de downtrends, wanneer de koers nieuwe lows bereikt maar de RSI dat niet doet.

Open Account met €25 Bonus

Het spotten van dit verschil tussen prijs en momentum wordt wel divergence genoemd. Het is een methode die bij meerdere indicators goed werkt. Op het eerste gezicht lijkt alles nog koek en ei met de trendbeweging, omdat prijzen steeds hoger of lager komen te liggen, maar de technische indicator laat zien dat er feitelijk sprake is van afzwakking.

Om dit soort divergence snel te spotten maken veel traders gebruik van simpele trendlijn analyse, waarbij de toppen/dalen van de RSI zelf met elkaar verbonden worden in een lijn. Als die trendlijn zich in een dalende trend bevindt terwijl de koers nog steeds aan het stijgen is, dan is dat een sterke indicatie dat de zogenaamde trendline exhaustion nabij is.

Het grote voordeel van de RSI is dat het de ruis uit de markt filtert. Koersbewegingen kunnen – zeker op de korte termijn – erg volatiel zijn, en daardoor onvoorspelbaar. Doordat de RSI over een langere periode kijkt en de recentere periodes zwaarder weegt is de kans op valse signalen een stuk kleiner.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs
arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register