shopify site analytics

Kaarsgrafiek Analyse

Kaarsgrafiek

Technische analyses en kaarsgrafieken, ook wel candlestick charts, gaan samen als peper en zout, als Laurel & Hardy, enfin, je snapt het idee. Hoewel je bij de meeste brokers ook technische grafieken kunt krijgen als line charts en bar charts, maakt de overweldigende meerderheid van de traders gebruik van de kaarsgrafiek. Simpele reden is dat ze de meest informatieve grafiek zijn in het aanbod.

De kaarsgrafiek is tegenwoordig veruit de meest gebruikte manier van prijzen plotten. De methode overigens is zeker niet nieuw. Hij is uitgevonden door Japanse rijsthandelaren in de Zeventiende Eeuw, althans zo gaat de legende. Het mooie aan een kaarsgrafiek is dat hij vrijwel perfect weergeeft wat er binnen een bepaalde periode met de prijs gebeurd. Wat de hoogste prijs was, de laagste prijs, de slotprijs, hoe groot de afgelegde afstand was, en of de koers sloot midden in een rally of juist nadat het momentum ingezakt was. Doordat de kaarsgrafiek gebruik maakt van twee verschillende kleuren – een voor dalende koersen, meestal in het rood en een voor de stijgende, in het groen. Je kunt dan in een oogopslag zien hoe de koers zich de afgelopen periode heeft ontwikkeld.koersverloop-candlestick-indicator

Er zijn allerlei soorten kaarsen en patronen van deze kaarsen, zoals de doji kaars, de long-legged doij kaars, de gravestone doji, de harami, hammer, dark cloud cover, three black crows, three white soldiers etc.

De Doji

Dit is een kaars zonder body. De doji laat zien dat er besluiteloosheid was in de markt. Er is wel handel geweest, wat je kunt zien aan de zogenaamde shadows, de uiteinden die de hoogste en laagste prijs weergeven, maar de sluitkoers van die periode ligt toch heel dicht bij de opening. Er is dus in feite vrij weinig gebeurd.

Three white soldiers

threewhitesoldiers

Three White Soldiers

threeblacksoldiers

Three Black Soldiers

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn drie groene candles op een rij (of witte candles wanneer je kaarsgrafiek kleurloos is). Het betekent dat er een sterke uptrend is en goede kansen dat dit doorzet. Een goede vuistregel is dat hoe langer een trend al aanwezig, hoe groter de kans dat hij nog een tijdje door blijft gaan. Dit is uiteraard ook weer geen wet, maar het is meer om in je achterhoofd te houden.

Het omgekeerde bestaat overigens ook, dan zijn het ‘three black soldiers’.

Open nu een Account

De Hammer

Dit is een kaars met een kleine body en een lange shadow. Het is een bullish reversal pattern bij een neergaande trend – wat betekent dat de kans groot is dat de koers binnenkort van richting verandert. De reden is simpel: de koers was aanvankelijk aan het dalen, maar ergens in de periode van deze kaars is de koers begonnen de ander kant op te bewegen; de lage koers kon blijkbaar niet gehandhaafd worden en tegen het eind van de periode was bijna de volledige daling verdwenen. Wanneer deze kaars te zien is bij een uptrend dan is de kans groot dat de koers gaat dalen; dit patroon wordt de hanging man genoemd.

Candlesticks-basisvormen

Support & Resistance

Het concept van support en resistance is een van de meest belangrijke hulpmiddelen waar je als trader van kunt bedienen. Het zijn koersniveaus waar vraag en aanbod zich concentreren, in tegengestelde richting aan de op dat moment bestaande trend.

Er is bijvoorbeeld een neerwaartse trend gaande – waarbij er dus meer verkopersvolume is dan kopersvolume – tot de prijs een punt bereikt waarop veel kopervolume is geconcentreerd. Ineens is het kopersvolume in de meerderheid – blijkbaar vinden veel handelaren dat de koers op een punt in aanbeland waar instappen goedkoop is – en de neergaande trend wordt gestopt.

support-resistance-basicsHoe support en resistance te gebruiken

Support en resistance kunnen een geweldig hulpmiddel zijn in het bepalen van entries en exits van je posities. Gewapend met alleen een kaarsgrafiek kan je support en resistance punten spotten en op basis daarvan een strategie bepalen, zonder dat er ook maar een technische indicator aan pas komt. Een van de neveneffecten van de opkomst van gratis technische indicatoren voor iedere trader, is dat sommige traders nauwelijks meer zelf kijken naar een grafiek, ze laten de technische indicator al het werk doen. Maar een goede trend moet je in een oogopslag zelf kunnen spotten, net als de punten waar de koers het moeilijk heeft gehad om door te trenden.

Een goed moment om een positie te openen is bijvoorbeeld wanneer de koers terugkaatst van een resistance/support niveau. De kans is redelijk groot dat de koers vanaf dat moment niet doorheen breekt. Zet je stop iets boven/onder het punt tot waar de prijs gekomen was en je profit targets iets voor de support/resistance aan de andere kant. Support en resistance niveaus zijn op alle tijdseenheden te vinden, maar naarmate de tijdperiode groter is neemt het gewicht van dergelijke niveau’s wel toe.

Vergelijk onze beste brokers

support-and-resistance

De kaarsgrafiek doorbreekt een resistance niveau en botst tegen een nieuwe resistance niveau. Het oude resistance niveau is nu het huidige support niveau.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open een gratis demo rekening. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register