shopify site analytics

Futures

Een future is een overeenkomst om in de toekomst een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. Je kunt futures onder andere kopen op aardappelen, goud, dollars en indices. Er is bijvoorbeeld een future op de AEX, Financiele TermijnIndex (FTI) geheten. Als je denkt dat de AEX gaat stijgen koop je deze future. Stap in op 335 en staat de AEX drie dagen later op 340, dan verdien je 5 punten als je verkoopt.

De contractgrootte van de AEX-future is €200 keer de index. De stijging van 5 punten betekent daarom een winst van €1.000. Daalt de index 5 punten, dan bedraagt het verlies €1.000. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Verwacht je een daling van de AEX, verkoop dan een FTI in de hoop deze op een lager niveau terug te kopen. Op die manier kun je ook geld verdienen met futures. De contractgrootte verschilt per future, zo verdien je bij de future op de DAX, de FDAX, €25 per punt.

Kies een van onze beste brokers

Staar je niet blind op hoeveel je per punt kunt verdienen of verliezen, maar kijk naar de contractgrootte. Besef dat je met futures een grote positie inneemt. Eind augustus staat de AEX op 330, koop je een FTI dan neem je eigenlijk een positie van €66.000 (€200 x 330) in. Kies je voor de FDAX dan is de positie met een DAX op 7000 punten (€25 x 7000) maar liefst €175.000.

Futures zijn transparante producten op de beurs: er is per future precies vastgelegd hoe deze in elkaar steekt. Dit worden de contractspecificaties genoemd. Lees deze voordat je aan de slag gaat, om te weten:

  • Wat de onderliggende waarde is;
  • Wat de looptijd van de future is;
  • Hoe de afwikkeling plaatsvindt, fysiek of in geld, in veel gevallen is het in cash;
  • Hoeveel je verdient (of verliest) als de onderliggende waarde met 1 punt verandert;
  • Wat de onderliggende waarde van de future is;
  • Wat de contractgrootte is;
  • Hoeveel margin je aan moet houden.

futuresDe mogelijke verliezen met futures zijn groot. Zit je in 10 AEX-punten scheef, dan verlies je al €2000. Om deze reden moet je voor futurehandel een geldbedrag op je effectenrekening parkeren. Dit bedrag wordt margin genoemd en is een minimale financiële borgstelling. De hoogte van de margin verschilt per future en hangt ook af van de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Hoe beweeglijker, hoe meer margin je aan moet houden.

Open nu een Account

In procenten moet ongeveer tussen de 7% en 12% margin aanhouden. Ook futures kennen dus een hefboom. De hefboom vertelt je hoeveel je verdient (of verliest!) als de onderliggende waarde 1% beweegt.

Een margin is geen investering, het is een borgstelling om voor een veel groter bedrag positie in de markt te mogen nemen. En zolang de FTI stijgt, is dat prima. Sterker nog, iedere dag worden de winsten direct op je effectenrekening bijgeboekt. Lastig wordt het als de markt tegenzit, als je verlies boekt en niet meer voldoende margin op je rekening hebt staan. Je moet dan bijstorten en je bank of broker belt je met het ‘vriendelijke, doch dringende verzoek’ je margin aan te zuiveren. Dit is de beruchte margin call. Zorg dat jij dit niet meemaakt, want als je dit ziet ben je al gauw uit het spel.

Futures kennen een bepaalde looptijd en worden de derde vrijdag van de maand afgewikkeld. Deze afwikkeling is meestal in geld. Er zijn ook futures, vooral op grondstoffen, die fysieke levering kennen. Wie daar in handelt, kan eindigen met een tuin vol olievaten… Weet dus wat je doet…

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register

Advertisment ad adsense adlogger