shopify site analytics

Beurs

De Beurs is de plek waar investeerders, beleggers, handelaren samenkomen om te bieden voor aandelen of valuta zoals de EUR/USD. Het meest bekende onder de beurzen is uiteraard Wall Street waar het hart van de Amerikaanse beurs klopt, maar ook die van de mondiale effectenkoersen. Omdat de Amerikaanse economie de grootste is op de wereld spelen de Amerikaanse Indices zoals S&P 500, Dow Jones en Nasdaq een belangrijke rol voor de overige beurzen op de wereld. In Europa is de beurs in Frankfurt belangrijk en invloedrijk met daarbij de FTSE 100 van Groot Brittannië. Verder naar het oosten vinden we China en Japan als de belangrijkste markten die van invloed zijn op de mondiale beurs. Hoewel China behoorlijk invloed kan hebben op de wereldeconomie heeft China geen belangrijke Index. Japan heeft overigens wel een belangrijke en bekende Index; Nikkei 225.

Beurs

Open Account met €25 Bonus

De beurs is voor veel mensen een wereld waar mensen in pak naar elkaar schreeuwen met telefoons in de hand om te kopen en te verkopen. Hoewel dit voor een deel waar is zijn deze mensen slechts het topje van de ijsberg. Een groot gedeelte waarop de beurs draait vindt achter de schermen plaats en dus niet alleen in beursgebouwen zoals de Beurs in Berlage in Amsterdam. Vooral banken, grote bedrijven maar ook de overheid koopt en verkoopt op de beurs. Dan heb je natuurlijk ook de particulieren zoals jij en ik die kopen en verkopen op de beurs. Veel handel wordt tegenwoordig gedreven op het internet. Dat is ook waarom via internet het drijven van handel exponentieel is gegroeid. Op de beurs worden normaal daadwerkelijk aandelen gekocht en verkocht met recht op zeggenschap binnen het bedrijf, ook al is dat heel klein. Daarnaast wordt er ook veel gespeculeerd over de koersprijs van een aandeel of valuta tegenover andere valuta. Dit wordt voornamelijk gedaan door particulieren omdat zij niet altijd het geld hebben om echte aandelen te kopen. Een aandeel Google kost tegenwoordig 800 dollar per stuk, of een aandeel Facebook, kost nu ongeveer 130 dollar per stuk. Met speculeren kan je zonder het beschikken van een aandeel winst maken. Dit is waarom het traden in CFD’s of binaire opties tegenwoordig zo populair zijn. Je beschikt dan met een klein bedrag de onderliggende waarde van een aandeel. De broker leent het geld in principe aan je uit om over een aantal aandelen te beschikken. Het bedrag dat jij dan moet inleggen om over een bepaalde hoeveelheid aandelen te beschikken wordt vastgelegd door de hefboom. In de meeste gevallen is de hefboom 1:200. Dit betekent dat voor elke euro die jij inlegt 200 euro voor terugkrijgt (precies gezegd 199 euro) om te traden.

Wat zijn Indices dan?

Op de beurs hebben indices een belangrijke rol. Indices zijn een verzameling van grote bedrijven die genoteerd staan op de beurs. De AEX is bijvoorbeeld een index bestaande uit grote bedrijven zoals Unilever, ING Bank, ArcellorMittal en nog een paar andere. Aan een index kun je zien of bedrijven van een bepaald land het goed doen en of de beurs in het algemeen in de lift zit. Aan een index kun je vaak het sentiment zien omdat het een verzameling aandelen zijn. De grootste indices op de wereld zijn de Dow Jones en S&P 500. De Dow Jones is een Amerikaanse index waar de 30 grootste Amerikaanse bedrijven staan genoteerd. De S&P 500 is een index waar de 500 grootste Amerikaanse bedrijven staan genoteerd. Deze indexen hebben veel invloed op de mondiale beurzen. De Nasdaq is bijvoorbeeld een index voor alleen tech-bedrijven zoals IBM, Oracle etc. Wanneer de Nasdaq daalt kun je vanuit gaan dat de tech-bedrijven in Amerika het niet best doen. Om in de Dow Jones of S&P 500 te komen moet je als bedrijf erg gegroeid zijn en een grote invloed hebben binnen de aandelenmarkt. Apple is sinds kort in de S&P 500 genoteerd waar het voorheen genoteerd stond op de Nasdaq. nyse-trading-floor

Beleggers die traden in indices zijn meestal iets meer defensief dan beleggers in valuta of grondstoffen. Een koersprijs van een index is het gemiddelde van alle verschillende aandelen op de markt. Hierdoor ben je relatief veiliger en is de volatiliteit minder. Als bijvoorbeeld Twitter opeens daalt met 18% op de beurs dan zit je met een index nog veilig omdat alle andere bedrijven op dat moment wel een plus noteren. Als je in het aandeel Twitter zat op dat moment was je 18% van je kapitaal kwijt. De S&P 500 wordt vaak gebruikt als benchmark. Als jij de S&P 500 ‘verslaat’, dat wil zeggen dat je meer rendement hebt behaald dan de S&P 500 in een jaar, dan heb jij het uitstekend gedaan. Als jij minder rendement hebt behaald dan de S&P 500 in een jaar tijd heb je gemiddeld meer verloren dan de markt in zijn geheel. Voor veel bedrijven is het ook een doel om elk jaar beter te presteren dan de S&P 500 index omdat het een indicatie is dat jij als bedrijf aantrekkelijk bent voor beleggers voor het behalen van bovengemiddeld rendement.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register