shopify site analytics

Rendement Behalen

rendementRisico en rendement, dat is waar het om draait bij het beleggen. Deze twee begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je veel geld op de beurs wilt verdienen zul je veel risico moeten nemen. Risico bij beleggen wordt vooral door beginnende beleggers verwaarloosd. Want ze gaan toch vooral naar de beurs om daar veel geld te verdienen? En ach, die risico’s, dat is iets voor pessimisten! De beurs kan alleen omhoog! Als je tot deze groep behoort, is het extra belangrijk om deze pagina te lezen.

Rendement Behalen: Winnen en verliezen in procenten

Misschien helpt het volgende staatje jou om niet al te wild met geld te smijten. Hierin staat het rendement dat je nodig hebt om na verlies weer op nul uit te komen.

Startkapitaal: €10.000 Percentage verlies Het handelskapitaal na verlies Rendement dat nodig is om weer op €10.000 te komen
€10.000 5% €9.500 5.26%
€10.000 10% €9.000 11.1%
€10.000 20% €8.000 25%
€10.000 30% €7.000 42.9%
€10.000 50% €5.000 100%
€10.000 75% €2.500 300%
€10.000 90% €1.000 900%

 

Wat je dus ziet in het bovenstaande tabel is dat je bij een verlies van 50% meer dan 100% rendement behalen een must is om weer op nul te komen! En 100% rendement behalen op de beurs is niet onmogelijk maar de beste belegger ter wereld, Warren Buffet, haalt dat bij lange na niet. Zijn rendement bedraagt ongeveer 20% op jaarbasis sinds zijn start, maar ook hij heeft het de laatste jaren zwaar. Hij is de afgelopen drie jaar niet in staat geweest om het beter te doen dan de S&P 500 index. Dit is de belangrijkste aandelenindex ter wereld. Hier zitten de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in.

Warren Buffet staat in de top vijf van de rijkste mensen op de wereld. Hij heeft zijn geld verdien op de effectenbeurs en wordt door velen gezien als een goeroe. Hij is een waardebelegger pur sang. Dit betekent dat hij op zoek gaat naar aandelen die volgens hem ondergewaardeerd zijn. Als de onderwaardering verdwenen is, en dit betekent eigenlijk altijd een hogere koers, zal hij pas verkopen! Ook als hij jaren moet wachten. Het is dus een belegger met zitvlees en hij kijkt naar de lange termijn.

Risico

Over risico zijn boekenkasten vol geschreven. Je weet waarschijnlijk wel wat het is maar tegelijkertijd is het lastig om dat uit te leggen aan een kind van acht.

Simpel gezegd is risico: de kans op schade of verlies

Bij beleggen gaat het natuurlijk om dat laatste, want je kunt zeggen dat een belegging risicovoller is als de kans op verlies groter wordt. Dit is ook de reden waarom geld uitlenen aan de Nederlandse overheid minder risicovol is dan het uitlenen van je zuurverdiende geld aan de Italiaanse overheid. Meteen begrijp je nu ook dat als je dan geld uitleent aan de Italiaanse overheid, waarom je daar meer rente voor wilt krijgen. Het risico is namelijk groter dat jij je geld niet terugkrijgt. De hogere rente die je krijgt is de vergoeding voor het hogere risico dat je loopt.

Open Account met €25 Bonus

Wat is rendement?

Dit is natuurlijk een onderwerp dat alle beleggers aanspreekt. Rendement behalen, daar gaat het om op de beurs. Maar wat is rendement eigenlijk?

Rendement is de winst die gemaakt is op een investering. Je zou bijvoorbeeld kunnen spreken over het rendement van een maaltijd of een vakantie hebben. Rendement is een universeel begrip. In Economische zin is rendement de opbrengt van een belegging. Deze opbrengst kan worden uitgedruk in geld of in percentage van het beginvermogen. Het rendement kan over iedere tijdseenheid worden berekend, maar is meestal een jaar.

Wat is het verband tussen risico en rendement

Alle beleggers zijn op zoek naar een zo hoog mogelijk rendement behalen. Tegelijkertijd is het zo dat een mogelijk hoog rendement ook een hoog risico inhoudt. Wat je moet onthouden is dat als je een hoger rendement wilt, je ook meer risico zult lopen. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, en dat is het ook, maar er helaas genoeg beleggers die dit niet snappen.

Veel beleggers focussen op rendement en verliezen daarbij het risico uit het oog. Draai het om en je behoort al snel tot de winnaars op de beurs. Als je de risico’s goed in de hand hebt, dan komt het rendement vanzelf wel.

Wat voor rendement mag je verwachten?

Sommige mensen hebben hier geen enkel idee van. Die denken dat als de bank 4% rente geeft op een spaarrekening dat ze dan fluitend 15% rendement behalen op de beurs. Nou, dan zul je van een koude kermis thuiskomen. Waar je naar zou kunnen kijken zijn de gemiddelde rendementen van bijvoorbeeld sparen, aandelen en obligaties. Het gevaar hiervan is dat dit vaak rendementen zijn gemeten over een langere periode. Het kan dus zijn dat je in een goede periode instapt en veel geld verdient maar het kan ook zijn dat je net actief bent op de beurs terwijl het allemaal niet zo goed gaat.

Vergelijk nu onze beste brokers

Hoeveel rendement heb je nodig?

Op deze vraag zullen de meeste beleggers antwoorden: “Zo veel mogelijk!”. Maar jullie weten nu dat veel rendement behalen ook veel risico betekent. Eigenlijk ben je op zoek naar een zo hoog mogelijk rendement met niet al te veel risico. Wat hierbij ontzetten goed helpt is als je weet waarom je belegt. Dit betekent dat je een beleggingsdoel moet formuleren.

Rendement op rendement

Je weet inmiddels hoe je een rendement kunt berekenen. Nu willen we graag vooraf weten hoeveel rendement je moet behalen om je beleggingsdoel te bereiken. En nu krijgen we met iets heel krachtigs te maken: het begrip rente op rente. Bij beleggen wordt dit rendement op rendement genoemd. Dit betekent dat je met het behaalde rendement weer verder gaat beleggen.

Stel je voor, je start jouw beleggingscarrière met €5.000. Na het eerste jaar, waarin je 10% rendement hebt behaald, staat er €5.500 op je rekening. Met dit bedrag ga je verder en als je in het tweede jaar ook weer 10% rendement weet te behalen staat hier aan het einde van de twee jaren €6.050.

Regel van 72

Stel, je bent nu 32 jaar en je wilt graag over 8 jaar in een tweedehands Porsche rijden. Je wordt dan 40 jaar en het lijkt je een zeer passend cadeau voor die bijzondere verjaardag. Daar heb je dan €20.000 nodig. Op dit moment heb je €10.000 om mee te beleggen. Hoeveel rendement heb je dan nodig om over 8 jaar €20.000 te hebben?

Een vuistregel die je kunt onthouden is de regel van 72. Met deze regel kun je bepalen hoeveel jaar er nodig is om je vermogen te verdubbelen. Dit doe je door 72 te delen door het rendement.

De som ziet er dan als volgt uit: 72 / je benodigde rendement = 8 jaar. Het antwoord is ongeveer 9% want 8 x 9 = 72. Je hebt dan ongeveer 9% rendement per jaar nodig om de Porsche van je dromen te kopen.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register