shopify site analytics

Beleggen voor Dummies

 

We geven je op deze pagina Beleggen voor Dummies uitleg over succesvol beleggen. Verder behandelen we alles over de belangrijkste beleggingsmogelijkheden, waardevolle tips, strategieën, tools en adviezen.

 

De mindset van de belegger

Beleggen voor Dummies; Bij beleggen op de beurs krijg je te maken met een aantal psychologische valkuilen. Je kunt nog zo goed weten hoe opties, Turbo’s of aandelen werken, je krijgt ook te maken met emotie. Niet alleen emotie bij jezelf maar ook de emotie van de markt als geheel. Je moet ervoor zorgen dat jij in ieder geval je eigen emoties onder controle hebt.

Gelukkig is er een hoop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar psychologische aspecten van beleggen. Nu kun je alle uitkomsten van dit soort onderzoeken negeren en het zelf allemaal uitdokteren, maar de kans is groot dat dit je allemaal veel geld gaat kosten. Doe dus je voordeel met de inzichten die er al zijn. Het lastige is dat je, om succesvol op de beurs te zijn, een aantal dingen moet doen die tegen je gevoel ingaan.

Beurssentiment

Handelen op de beurs moet niet alleen rationeel benaderd worden, je moet als belegger ook oog hebben voor het sentiment op de beurs. Onthoud dat de beurs overdrijft. Dit kan zowel het geval zijn bij stijgingen als bij dalingen.

Het sentiment op de beurs wordt bepaald door alle spelers die actief zijn. Daar hoor jij dus ook bij! Uiteindelijk is een effectenbeurs een plaats waar alle vraag en aanbod bij elkaar komt. Iedere koper heeft zo zijn redenen om te handelen op de beurs en dat geldt voor iedere verkoper. Het is zelfs zo dat als iedereen tot dezelfde waarde van bijvoorbeeld een aandeel zou komen, dat er dan geen handel zou plaatsvinden. Want stel je voor dat iedereen vindt dat het aandeel ABC precies €100 waard is. Als de koers van €99 dan op het scherm zou verschijnen, zouden de kopers opstaan. Bij een koers van €101 zouden de verkopers hun aandelen aanbieden. Dus als iedereen gelijk denkt over een aandeel zal het niet van zijn plek komen. We hebben op de beurs dus te maken met een verschil van inzicht over wat iets waard is. Er is sprake van vraag en aanbod: de vragers hebben een reden om iets te kopen en de aanbieders hebben een reden om iets te verkopen. Heel vaak zijn de redenen om te kopen of te verkopen van psychologische aard. Daarom is dit een belangrijk onderwerp.

Open Account met €25 Bonus

Welke psychologische factoren zijn er waar je als (beginnend) belegger rekening mee moet houden?

Hekel aan verliezen

Dit is de belangrijkste. Bijna iedereen is het met deze uitspraak eens. Niemand vindt het leuk om te verliezen en zeker geen geld! Deze hekel aan verliezen leidt tot een bijzonder fenomeen op de beurs. Wat veel beleggers namelijk doen is winst pakken en verliezen veel te ver op laten lopen. Dit gedrag wordt keer op keer in wetenschappelijke studies aangetoond. Het wordt veroorzaakt door de bijna aangeboren neiging om bij winst te kiezen voor zekerheid en bij verlies niet te verkopen, maar te gaan hopen op een herstel van de koers. Dit leidt ertoe dat veel beleggers te snel hun winst nemen en hun verlies te ver laten oplopen. En ze sussen zichzelf met de gedachte dat van winst nemen nog nooit iemand armer is geworden. Dit lijkt waar te zijn maar als je een aandeel verkoopt als je op een euro winst staat terwijl je bij een verlies van vijf euro niet verkoopt, is die handelswijze een zekere weg naar faillissement.

Verliezen hoort erbij

Helaas hoort bij beleggen ook verlies incasseren. En met verlies incasseren wordt hier bedoeld dat je ook daadwerkelijk verkoopt! Houd je niet vast aan de gedachte: ‘Een papieren verlies wordt pas een echt verlies als je verkoopt.’ Als je verlies groter is dan je van tevoren had bepaald, wegwezen. Verkopen! Als je dat niet kunt is de kans zeer groot dat je geen geld gaat verdienen op de beurs. De mooiste uitspraak over verlies is als het afbijten van je eigen arm. Je weet dat het moet maar het doet heel veel pijn.

Laat je winsten lopen en kap je verliezen op tijd af

Denk in scenario’s

Dit is ook de reden waarom je bij beleggen in scenario’s moet denken. Iets kopen op €10 en fantaseren over wat je met het geld gaat doen als je het verkoopt op €50 is niet zo moeilijk. Veel belangrijker is wat je moet doen als je het aandeel dat je op €10 gekocht hebt gaat zakken. Wat ga je doen als het naar €9 zakt? Of nog verder, naar €8 of zelfs naar €6? Wanneer ga je verlies nemen? Als je daar van tevoren niet over nagedacht hebt is de kans heel groot dat je een emotionele beslissing neemt. Van tevoren weten wat je gaat doen geeft heel veel rust.

Vergelijk onze beste brokers

Het best wat je bijvoorbeeld kunt doen is vooraf drie scenario’s bedenken. Als je iets op €10 koopt, wanneer ga je dan winst nemen? Dit zou bijvoorbeeld €14 kunnen zijn. Bedenk van tevoren ook wanneer je verlies gaat nemen. In dit voorbeeld zou dat 20% lager op €8 kunnen zijn. Een winstpotentie van €4 en een maximaal verlies van €2. Als je bij je aandelenkeuze 50% van de tijd goed zit verdien je geld met deze aanpak. Waar je ook vooraf over na moet denken is wat je goed doet als er drie maanden niets gebeurd met het aandeel. Blijf je zitten of stap je uit? Beleggen voor dummies is dan ook niet voor niks gezegd. Iedereen kan beleggen mits je het op de goede manier doet.

Op deze Beleggen voor Dummies pagina vind je verder pagina’s over beleggen in het algemeen, beleggen in futures, weinig geld beleggen en nog veel meer. Maak er gebruik van!

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs
arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register

Advertisment ad adsense adlogger