shopify site analytics

AEX Beleggen

De AEX of Amsterdam Exchange Index is de grootste Nederlandse beursindex. De index bevat 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen. De AEX wordt vaak gebruikt als graadmeter voor de economische situatie in Nederland. Dit is echter niet helemaal juist gezien de index niet altijd samenhangt met de economische ontwikkelingen. Je kunt natuurlijk wel in de AEX beleggen.

Wat is een index?

Het woord index komt uit het Latijn en betekent wijsvinger. Een beursindex ‘wijst’ dus in een keer aan hoe het er gemiddeld voor staat met een aantal belangrijke aandelen. Bijna altijd zijn het de grootste aandelen van een bepaalde beurs. In Nederland vind je deze aandelen terug in de AEX Index, in België in de BEL 20. Beursindices worden vaak gebruikt als graadmeter voor de economische klimaat in dat land.

Een fruitmand vol aandelen

Een index kun je vergelijken met een fruitmand. Een fruitmand bestaat uit verschillende soorten fruit. Je hebt appels, bananen, mandarijnen, soms een mango en druiven. De totale fruitmand heeft een bepaald gewicht, maar elk soort fruit draagt daar op een andere manier aan bij. In een mand kan bijvoorbeeld een kilo appels zitten en slechts honderd gram druiven.

Eigenlijk is een beursindex net zo opgebouwd. Een index bestaat uit verschillende aandelen. Het totale gewicht van zo’n index wordt door al deze aandelen samen gevormd. Maar elk aandeel draagt op een andere manier bij aan dit totaal. Net als de fruitmand wegen sommige aandelen zwaarder mee dan anderen.

Wanneer er handel plaatsvindt zullen bewegingen in sommige aandelen dus een groter effect hebben op de index dan het andere aandeel. Ook hier gaat de vergelijking met de fruitmand op. Stel, je eet een appel op. Dan daalt het totale gewicht van de fruitmand meer dan wanneer er een druif wordt gegeten. Zo heeft een daling van €0.10 voor het aandeel Royal Shell (een appel) een veel groter effect op het totale gewicht van de AEX index dan eenzelfde daling voor het aandeel PostNL (een druif).

AEX Beleggen: Zelf in de AEX beleggen

Het is mogelijk om te beleggen in de AEX. Beleggen in de AEX is vrij eenvoudig. Bij de meeste brokers is de AEX namelijk gewoon als contract (CFD) te verhandelen. Je kan dan zowel geld verdienen bij een stijgende als bij een dalende AEX koers. Wanneer de koers stijgt kan het fond kopen of ook wel long gaan en wanneer de koers daalt kan je de AEX verkopen of short gaan op de AEX. Je kunt dus makkelijk zelf in de AEX beleggen.

aex-index

De AEX-index nader bekeken

De Amsterdam Exchange Index, AEX-Index of AEX voor intimi, is de Nederlandse eredivisie op aandelengebied. Je het al gelezen hoe de weging van de AEX in elkaar steekt. De marktkapitalisatie is overigens niet het allerbelangrijkste criterium voor het opnemen van een aandeel in de AEX. Daarvoor kijkt Euronext naar de effectieve omzet. Dat is het aantal verhandelde aandelen in de afgelopen twaalf maanden, vermenigvuldigd met de koers. De effectieve omzet bepaalt dus of een aandeel in de AEX komt, de marktkapitalisatie hoe zwaar een aandeel meeweegt in de index. Ieder jaar, na het slot van ede beurs op de derde vrijdag van de maand maart, vindt de update van de AEX plaats.

Open Account met €25 Bonus

Belangrijk om te weten

Kom je deze lijst tegen, onthoud dan dat:

  • Royal Dutch Shell en Unilever twee grote appels zijn, ze bepalen samen voor ruim 30% de waarde van de AEX. Voeg je hier ING, ASML en Philips aan toe, dan zit je al op 54%.
  • Ontwikkelingen in de olie-en voedselsector, de financiële branche en de keten van technologische (consumenten) goederen van grote invloed zijn op de waarde van de AEX.
  • Goede prestaties van een aantal grote aandelen een stijging van de AEX betekent. Zelfs als het merendeel van de aandelen daalt.
  • De bedrijven uit de AEX hun omzet voor 70% tot 80% uit het buitenland halen. Je belegt dus internationaal, maar toch dichtbij huis.

Beleggen in de AEX verstandig?

Beleggen in een graadmeter als de AEX heeft verschillende voor en nadelen. Een groot voordeel van beleggen in de AEX is het feit dat je automatisch aan (beperkte) risicospreiding doet. Je belegt immers niet in een aandeel maar in meerdere aandelen. Toch is de risicospreiding beperkt tot een economische regio, namelijk Nederland. Het is dan ook aan te raden om naast de AEX ook andere fondsen te kopen.

Een nadeel van handelen in de AEX is vanzelfsprekend het feit dat het te behalen rendement een stuk lager ligt dan bij het beleggen in aandelen. Doordat de koers van de AEX is opgebouwd uit de best en slechts presterende aandelen is het bijna niet mogelijk om een beter resultaat te behalen dat het best presterende aandeel.

Vergelijk onze beste brokers

Mocht je een actieve belegger zijn kan het voor jou interessanter zijn om zelf aandelen te selecteren. Op die manier kan je dus proberen de beursindex te verslaan om een hoger rendement te behalen.

Links om aan de slag te gaan met beleggen

arrow-14 Gratis ebook “De Wereld van Forex” om alles te leren over het handelen op de beurs

arrow-14Gratis en zonder risico beleggen uitproberen? Open nu een demo account. Lees de reviews en kies je Broker

Lost Password

Register

Advertisment ad adsense adlogger